Csak a külföldiekkel van a gond?

Már csak pár napot kell arra várnunk, hogy az OTP Bank Liga következő szezonja eldördüljön egy frenetikus Pápa – Puskás Akadémia rangadóval. Ilyenkor az uborkaszezonban jobb híján statisztikákat böngészünk, híreket olvasunk, vágjuk a centiket becsülettel.  Az egyik ilyen számadat a Magyarországon játszó idegenlégiósokról szólt, s mi tagadás elgondolkodtatóan nagy az arányuk. A “szakértőfejedelmek” rögtön lelkesen pedzegették, bőven megérett az idő arra, hogy radikálisan korlátozni kellene az idegenlégiósok számát és szerepét a legmagasabb osztályban, tehát az OTP Bank Ligában.

Téves és veszélyes útnak tartanám, ha ez bekövetkezne. Az első osztályban kizárólag egy dolog döntse el, hogy valaki pályára lép-e vagy sem: a futballtudása! Lényegtelen a nemzetisége, a vallása, az édesapja állása, az edző lányával való kapcsolata. Mindig azt mondják a nagy szakértők, hogy ne játsszon egy külföldi egy magyar helyén ha az nem jobb. Tökéletesen egyetértek, de hányszor láthattuk, hallhattuk már, hogy XY magyar játékos azért van a pályán, mert jók a kapcsolatai, vagy mert fizetnek a klubnak, hogy szerepeljen, stb stb. Csak ismételni tudom magam: kizárólag a futballtudása alapján kerüljön be valaki a kezdőcsapatba. Miért játsszon egy gyengébb magyar játékos Besic, Kamenar, Gallardo, Leandro, Maric vagy Tuyp helyén? Csak azért mert ő magyar?

Hangsúlyozom, minőségi légiósokról írok, olyanokról, akik emelik az amúgy nem túl magas színvonalat. Nyilvánvalóan ők a bajnokság jobb csapataiban szerepelnek – az említetek közül egyedül Maric nem, de természetesen a lista egyáltalán nem teljes. A tucatlégiósokra tényleg nincs szükség, állandó jelleggel merül fel a probléma, miért kerülnek ide? A válasz mindig ugyanaz: kevesebb pénzt kérnek, olcsóbbak. Senki soha nem vetette még fel, hogy ez miért van így? Miért van az, hogy egy magyar játékos több pénzt kér, mint egy külföldi? Kinek köszönhető ez, a játékosügynököknek? Egyáltalán nem beszélünk őszintén ezekről a kérdésekről, csupán annyit hümmögünk mindig, hogy ne jöjjenek ide légiósok. De ahhoz előbb a mi mentalitásunkon kell változtatni!

Természetesen csak az első osztályról írtam, a második osztályba azonnal bevezetném a limitet, érthetetlen, hogy ez miért nem történt meg eddig. Most, hogy – nagyon helyesen – megszüntették a két csoportos NB2-t, egy igazán erős bajnokság jöhet létre, ahol tényleg megmutathatják magukat a magyar fiatalok. Mert hatalmas tévedés, hogy a minőségi külföldiek előlük veszik el a helyet: aki igazán tehetséges, azt játszatni fogják. Nem bolondok az edzők, az fog szerepet kapni aki jobban játszik. Ott van Kovács, Radó példája többek között. Ők nem azért kapnak kulcsszerepet csapataikban mert magyarok, hanem mert kiváló képességűek.

És ez így van rendjén.

 

Csak a külföldiekkel van a gond?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Arról nem is beszélve, hogy már a harmadosztályban is több mint 100 (108-109?) légiós lépett pályára. Na ott aztán már tényleg nincs helye a zsoldosoknak. Náluk aztán tényleg bármely fiatal érdemesebb lenne a bizonyítási lehetőségre. Ébresztő!

    Polyák Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s