Fradi: eljött a többség ideje

Ma reggel felhívtak telefonon. Egy kedves női hang keresett a Ferencvárosi Torna Clubtól, hogy szavazzak: mit tegyenek azokkal a szurkolókkal, akik a csodálatos Fradi – UTE meccs 84. percében rendbontásukkal megzavarták a mérkőzést, és megint komoly büntetést hoztak a Fradi fejére. Két lehetőséget kínált fel: az első valahogy úgy hangzott, hogy zárják-e ki őket a Fradi meccsekről, ez volt az egyes gomb. A kettes pedig, hogy az FTC álljon-e a rendbontók mellé.

Megnyomtam az egyes gombot, aztán leültem, hogy kiírjam magamból azt, ami már lassan 20 éve gyülemlik bennem: azt, hogy iszonyatosan elegem van abból, ami a magyar futball pályákon a nézőtéren folyik és abból is, hogy mindenki úgy tesz, mintha ez normális lenne.

Én a 0:5-re elvesztett Videoton meccs óta nem mentem ki az Üllői útra. És nem az eredmény miatt, hanem pont azért, amit a lelátón kellett (már megint…) végighallgatnom. A körülöttem ülő „szurkolók” folyamatosan pocskondiáztak mindent és mindenkit, kezdve Kassai k. anyjától folytatva a Videotonon át egészen a Ferencvárosig, amelynek majdnem minden játékosát folyamatosan szidták, mert szerintük mind falábúak voltak, „hogy kerül ez a Fradiba, hogy b…na meg, hogy dögöljön meg az ilyen” és hasonlók. Amikor egy igazi Fradi drukker rájuk szólt, hogy fejezzék már be, inkább szurkoljanak, majdnem nekiestek, annyi tartotta vissza őket, hogy a srác nem volt egyedül, és a haverjai sem voltak túl gyenge arcok.

Kedves szurkolótársaim, ez így megy Isten tudja mióta. Amikor annak idején (talán 1997-ben lehetett) a Newcastle United elleni fantasztikus meccs előtt törzsszurkolói találkozó volt a Fradi kocsmában zászlócserével, sörözéssel, egymás csapatának kölcsönös méltatásával, az esemény közepén berontott egy horda a kocsmába és verekedést provokáltak, mert szerintük áruló az, aki szóba áll az „ellenséggel”. Aztán, amikor látták, hogy túlerő van, elszaladtak. Ismertük, láttuk ezeket az arcokat, ők sem a B középben ültek, mindenki félt tőlük. A klubvezetés is. Talán a rendőrség is, mert soha semmi nem történt velük, pedig állítom, hogy a komolyabb rendbontások 90 %-át ők okozták.

Meddig megy ez még? Meddig asszisztálunk ahhoz, hogy néhányan a szurkolás álarca alatt egyre komolyabb károkat okoznak a Ferencvárosnak, a magyar labdarúgásnak és az egész nemzetnek? Ha az angolok a nyolcvanas években rendet tudtak tenni a pályáikon, majd őket követve szinte mindenhol meg tudták hozni ugyanazokat a drákói rendszabályokat, akkor ez Magyarországon miért nem történik meg? Miért nem emelik ki és leckéztetik meg azt a néhány hangadót, akik miatt folyamatosan égnünk kell? Akik miatt családdal, gyerekkel a közelébe sem mer ma merészkedni az ember a stadionoknak? 2013-at írunk, az Isten szerelmére, még hány évtizedet kell várnunk arra, hogy az illetékesek rendet tegyenek?

Hiszek abban, hogy ha elkezdik kiemelni ezeket az embereket, az használni fog. Egyrészt azért, mert a hangadók eltávolítása mindig eredményt hoz. Másrészt pedig azért, mert az, hogy valaminek következménye van, az mindig visszatartó erő a többiekre is. Ha tudom azt, hogy a rossz magaviseletem miatt kitilthatnak a nézőtérről akár évekre is, rögtön jobban meggondolom, hogy mit csinálok.

Jól mondta a telefonos hang ma reggel: aki a kettes gombot nyomja, az arra szavaz, hogy a Fradi a rendbontók mellé álljon. Nagyon drukkolok, hogy az egyes gomb nyerjen mind a szurkolók, mind a vezetők körében, hogy végre elinduljon egy tisztulási folyamat a Fradi meccseken, és következésképpen aztán a többi magyar futballpályán. Ehhez most mi, ferencvárosi törzsszurkolók is hozzájárulhatunk azzal, hogy az egyes gombot nyomjuk. Segítsünk hát a klubnak abban, hogy a változtatást el tudja kezdeni.

Hajrá Fradi, hajrá magyar futball!

Fradi: eljött a többség ideje” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Szép próbálkozás. Lejön, hogy a szerző egy fotelhuszár, újságíráshoz köze nincs, ősfradistasága abban nyilvánul meg a hétköznapokban, hogy a haveri szálakon kapott ingyenjeggyel (ha azt eladni már nem sikerül) 5-10 évente kimegy pl. a Newcastle elleni meccsre vagy éppen a Fideoton ellen páváskodni a VIP szektorba.

  Ezzel még nagy baj nem is lenne, minden joga megvan hozzá. Csakhogy az utóbbi néhány évben a hazai labdarúgást az ilyen bértollnokok által megfogalmazott, (mindezt többségi-nemzeti-egyetlen-hazafi-profiszemléletű-stb.) mázzal leöntött ideológiával igyekeznek teljes mértékben a saját kézi vezérlésű játékuknak (és pénzcsapjuknak) kisajátítani. Jelszavuk: “Einstand van, mától ez a mi grundunk, nem hagyjuk, hogy bárki beleköpjön az üzletünkbe”. Mindezt persze morális és gazdasági megtisztításnak láttatják.

  Valószínűnek tartom, hogy a szerző nyelvtudása vagy nemzetközi labdarúgással kapcsolatos ismeretei igencsak korlátozottak. Úgy tűnik sose hallotta még a San Siro közönségét a kedvenc “Juve-juve-vaffanjuve” rigmusa közben, vagy csak nem érti, melyik katalán költőtől idéznek a Camp Nouban 80 ezren, miközben C.Ronaldo birkapásztor anyjának keresetkiegészítési módszerén merengenek teli torokból. Az angolokkal példálózni szintén mély ismeretekre és eredetiségre vall. Ezek fényében külön vicc, hogy a cikkben “igazi Fradi drukker”-nek azt nevezi, aki rászól a másikra.
  Ne jöjjön el az a világ, amikor újságírók, Kubatovok vagy akár szurkolótársak döntik el, hogy ki az igazi drukker.
  Bicskanyitogató a Kubatov-Lista Gábor által megfogalmazott kérdésfeltevés (1- kizárás, 2- álljon a klub a rendbontók mellé) ugyanígy elfogott a hányás a cikk utáni szavazásnál. Mi ez? “Ön kiáll-e az állami támogatásra pályázó bértollnokok mellett?” – Nem, nem, soha!!!

  A szerző azt az egyet jól látja, hogy egyszerű világ a lelátóké. A bicskanyitogató stílus, szándékos csúsztatások, megszámlálhatatlan vezető/ politikus/ szakember/ újságíró kényszeres ragaszkodása, hogy megélhetést biztosítsanak maguknak az állami pénzen mesterségesen felpumpált hazai labdarúgásból egyetlen eredménye itt a pályák mellett tényleg a bicskanyitogatás lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s