Ultra vs. huligán

          Érdeklődéssel olvastam Puskás Balázs múltheti bejegyzését, itt a Magyar Lelátó blogoldalán. Az írás számtalan vitát váltott ki, néha ijesztő stílusban, mindenesetre bennem megszületett néhány gondolat, amelyet szerintem érdemes leírni.

            Sajnos úgy látom, hogy az utóbbi években mind a Magyar Labdarúgó Szövetség, mind pedig talán az újságíró társadalom rendszerint elkövet egy súlyos hibát: összekeveri az ultrát a huligánnal. Pedig jól megkülönböztethető, világos elkülönülés van közöttük. Az ultrákat, akik tényleg mindent megtesznek a csapatukért felesleges és aggasztó hergelni, fölöslegesen büntetgetni. Ők ha kell, akkor hitelt vesznek fel, hogy a helyszínen buzdítsák azokat a játékosokat, akik néha bicskanyitogató módon sétálnak 90 percen keresztül  a pályán, hogy felvegyék milliós fizetéseiket. Ultrának lenni egy életérzés, egy szenvedély.  Az ultrák nem bűnözők, nem balhét akarnak, hanem hangulatot teremteni. Felejthetetlen hangulatot.

            A Ferencváros – Újpest mérkőzésen világosan és egyértelműen meg lehetett különböztetni az ultrákat a huligánoktól. Utóbbiak csapatuk kétgólos vezetésénél csináltak balhét, előbbiek meg fantasztikus hangulatot. A mérkőzés végén az ultrák befutottak ünnepelni a pályára, a huligánok befutottak, hogy az újpestiekkel balhét kezdeményezzenek. Tisztán látható a különbség, amelyre fel kell hívnunk a figyelmet. Ezzel nem azt akarom írni, hogy helyes cselekedet a pályán ünnepelni, de az biztos, hogy nem bűncselekmény.

            Nem szerencsés dolog, azokat a klubokat büntetni, amelyek eltartják a honi futballt, akik nézőket hoznak, akiknek tradíciójuk van. Néha az az érzésem, hogy néhányan  hatalmas tévedésben vannak: az ultrák nem jó ministránsfiúk. S habár persze ez egyáltalán nem lenne baj, de nem lehet és ezért nem is szabad őket megváltoztatni. Úgy látom, mintha azt hinné a hazai futball vezetőrétege, hogy egyedül nálunk ilyenek a keménymagok, máshol kétlábon járó angyalok. Tudatlanságra vall ez, ha így gondolják.

            A kizárólag balhét kereső huligánokat száműzni kell a magyar labdarúgásból, ezzel teljesen egyetértek.  Elgondolkodtató adat, hogy a már említett Fradi – Újpesten két olyan szurkolót is kitiltottak, akik korábban még soha nem voltak a zöld-fehérek mérkőzésén, most mégis balhét csináltak. Ők lennének az igazi szurkolók, az ultrák? Nem! Az ultrák azok, akik akkor is ott lesznek a stadionban, ha -30 fokban kapusuk a harmadik gólt védi be.

            Szeretni nem kell őket, de tisztelni igen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s