Posványba ragadva

Meglehetősen aggasztónak és rossz üzenetnek tartom Pintér Attila kinevezését a magyar válogatott élére. Bölöni László azért nem vállalta el a szövetségi kapitányi posztot, mert elmondása szerint sok embert el kellene mozdítani ahhoz, hogy a magyar labdarúgás újra a régi fényében tündököljön. Teljesen egyetértek az erdélyi szakemberrel, ha változást akarunk, akkor őszinte és radikális változások kellenek.

Nem szeretném támadni Pintért, én leszek a legboldogabb, ha eredményes szövetségi kapitány lesz. De nem lehet nem észrevenni az ellentmondásokat a szövetség kommunikációjában és tetteiben. A szurkolók döntő többsége változást akar: elegük van a belterjes labdarúgásunkból, elegük van a kilincset egymásnak adogató, harminc éve érdemben semmit fel nem mutató szakemberekből. Elegük van a televíziók stúdiójában pöffeszkedő szakértőfejedelmekből, akik bármikor megtudják védeni a haverjaikat, akik elmagyarázzák az előrelépéseket miközben ugyanabból a gödörből pislogunk kifelé.

S úgy tűnt, hogy az MLSZ-nek is elege van belőle. Magam előtt vannak a szalagcímek: „Külföldi kapitányt hozunk!”, „Európai szinten is eredményes edző kell!”.  Kezdtünk reménykedni, hogy megértették a magyar labdarúgás hatalmas problémáját, hogy tényleg látják azt a posványt, amit több millió emberrel együtt látok.  Ki kell mondani sajnos: a szövetség ezzel a lépésével letette a voksát a posvány mellett, az eltelt harminc év folytatása mellett. Már látom magam előtt, ahogy a magyar edzők összedugják a fejüket és segítik eldönteni Pintérnek, hogy Lipták forgolódjon középen vagy Devecseri bólintson okosan a kapujába. Úgy látszik nem értették meg odafönn, hangosabban kell dörömbölni az ajtón: elég volt!

Hatalmas lehetőséget szalasztott el a szövetség: soha ilyen futballbarát kormánya talán még nem volt az országnak, itt volt az esély, hogy földig romboljunk minden mocskot és újrateremtsük a futballunkat. Pintér Attila anno kikérte magának Szalai Ádám szavait és mindennek elmondta a játékost, aki végre kimondta azokat a szavakat, amelyeket eddig nagyon kevesen mertek. A képlet egyszerű, az MLSZ döntött, hogy megoldjuk a Szalai által rávilágított, mindenki által tudott problémákat, vagy besöpörjük azokat a szőnyeg alá és megyünk tovább. Szó se róla, elég nagy termetű seprűt szereztek…

Egy másik szempontból is nagyon szimbolikus az új kapitány kinevezése: a nem sokkal erősebb Maccabi simán ejtette ki a Pintér által vezetett magyar bajnokot, vezeti hazája bajnokságát, az Európa Ligában továbbjutott csoportjában. Olyan játékosokkal, akik papíron biztos, hogy nem jobbak, mint az ETO futballistái. S a Maccabi edzője pontosan ismeri labdarúgásunk hibáit, a fejlődést akadályozó embereket. Ő kerekperec megmondta, hogy kik miatt tartunk itt, s milyen változások kellenek. Ki is utálták az országból azok, akik most a tenyerüket vígan dörzsölik, mert egy újabb haver került a kapitányi posztra, nem pedig egy olyan ember, aki őszinte változást akar.

No ezért nem lesz sohasem magyar kapitány Paulo Sousa vagy Bölöni László.

Martí Zoltán

http://www.facebook.com/magyarlelato

http://www.facebook.com/martizoli

Posványba ragadva” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s