“Nemes szívű embereket ismertem meg Magyarországon” – Juan Carlos Pastor

Két nappal a fantasztikus EHF-kupa elhódítása utána beszélgettünk a Pick-Szeged vezetőedzőjével. Szakmáról, Szegedről, magyarokról, spanyolokról. Kellemes olvasást!

 

Először hadd gratuláljak a fantasztikus sikerhez, ezzel az első nemzetközi kupagyőzelmét érte el a Szeged. Mi volt a siker titka?

Juan Carlos Pastor: Az elsődleges dolog az, hogy csapatként tudtunk működni, óriási erőfeszítéseket tettünk a felkészülés során és a mérkőzésen is mindent kiadtunk magunkból. Nagyon jó volt a védelmünk, kiválóan védett a kapusunk és a támadósorral sem szégyenkezhettünk.

A születésnapja pont a hétvégére esett, ezúton utólag is Isten éltesse sokáig, gondolom a szokásosnál is több felköszöntést kaphatott.

Igen, ez mindenképp egy különleges hétvége volt számomra. Igazából a születésnapomra azt kaptam ajándékba, hogy szombaton bejutottunk a döntőbe, az, hogy a döntőt is megnyertük, csak hab volt a torán. Szóval tényleg egy zseniális hétvégén vagyunk túl, és nagyon szépen köszönöm a jókívánságokat.

Ennél jobb születésnapi ajándékot nem is lehetne kívánni. Viszont ha már az ünneplésnél tartunk… Nagyjából 5000 ember várta Önöket Szeged városában, milyen volt a fogadtatás?

Fantasztikus fogadtatásban volt részünk, hihetetlen érzés volt számunkra, hiszen sok ezer ember volt ránk kíváncsi, tömve voltak az utcák, óriási tapsviharban részesítettek minket.

Ugorjunk egy kicsit vissza az időbe: amikor idejött a Szegedhez azt mondta, hogy nagyon nehéz dolga lesz, mert egy egész csapatnak át kell adnia azt a filozófiát, amit képvisel, ezek szerint mégiscsak sikerült…

Igen nehéz dolgom volt, mert bizonyos változtatásokat végre kellett hajtanom, nem csak a mentalitásban, hanem a munkában is. Nagyobb hangsúlyt kellett helyezni a taktikára, kevesebbet a fizikai munkára, hozzászoktatni a srácokat, hogy minden mérkőzést meg kell nyerni, hogy ugyanúgy kell teljesíteni idegenben, mint hazai pályán. Apránként sikerült ezeket elérni, és ennek köszönhetően sokat változott és fejlődött a csapat.

Ön Valladolidot, szülővárosának a csapatát hagyta ott 2013-ban a Pick Szegedért, ez nyilván rendkívül nehéz döntés és választás volt. Mit tudott a csapatról, mielőtt belevágott volna a kalandba? Egyáltalán miért pont a Szegedet választotta?

2013-ban bemutatták nekem a Szeged csapatát, és nagyon megtetszett nekem. A munka, amit végeznem kellett, nem nagyon különbözött a korábbitól, és Valladolidban amúgy sem tudtam volna már tovább maradni. És hát elnyerte a tetszésemet a Szeged ajánlata, aminek következtében meghoztam a döntést, és most itt vagyok

Mi volt az oka, hogy nem maradhatott Valladolidban?

Azaz igazság, hogy pénzügyi nehézségek voltak a klubnál, és eljutott egy olyan szintig a helyzet, hogy professzionális munkát, mér nem nagyon lehetett végezni. Nehéz döntés állt előttem, hiszen ha továbbra is szerettem volna profiként dolgozni a kézilabdában, akkor sajnos el kellett hagynom a szülővárosomat. És nem csak a szülővárosomat, hanem a családomat is, szóval egy nagyon nehéz döntés volt. De így alakult, viszont örülök, hogy el tudtam jönni a Pick Szegedhez dolgozni.

És meg is nyerték az EHF Kupát, gondolom nem bánta meg, hogy a Szegedhez jött?

Úgy gondolom, hogy a kupa elnyerésétől is függetlenül, elégedett lehetek, hiszen a munka, amit elkezdtünk az elejétől fogva gördülékenyen haladt. Fejlődtünk, változtunk, még jobb csapat lett a Szegedből. Végül megnyertük a kupát, ami egy óriási dolog, de most tovább kell dolgozni, és haladni előre azon az úton, amit elkezdtünk.

Világbajnok edzőként, egy nagyon elismert szakemberként érkezett egy teljesen új országba, nem félt attól, hogy esetleg kudarcot vall?

Egyáltalán nem volt bennem félelem, én nagyon szeretem az olyan kihívásokat, amikor kézilabda edzőként, profi módon dolgozhatok egy olyan csapatért, ahol biztosítanak számomra mindent, amire szükségem van, ahol a feltételek adottak, ahol jó a szellemiség és mindenki dolgozni akar, sikerre éhesek az emberek. Tehát minden egybe volt ahhoz, hogy sikereket érjünk el, ez most egy év után megtörtént. Azt gondolom, hogy ugyanúgy kell folytatni ezt a munkát, mint az elmúlt egy évben, és sikerek majd jönni fognak továbbra is.

Ennél jobb kezdetet nem is lehetne kívánni egy csapatnak. Ambros Martinnal a BL győzelem után beszélgettünk a spanyol mentalitásról, amit Önök idehoztak. A magyar kézilabda Önökkel éri a legnagyobb klubsikereit, milyen pluszt tudtak hozni? Mi lehet a siker kulcsa?

Én azt gondolom, hogy a magyar játékosok fizikailag nagyon erősek, amit ki kell használni, és amit mi spanyolok hozzá tudtunk tenni, az a taktika. Mi taktikusan játszunk, minden meccsre taktikailag komolyan készülünk, aprólékosan végiggondoljuk, hogy milyen formában, hogyan fogunk játszani az adott mérkőzésen. Tehát, hogy amit mi spanyolok hozzá tudtunk tenni a magyar játékhoz az a taktikusság, a készülés, a fejben való eldöntése a dolgoknak.

A magyaroknál az erőt, a spanyoloknál taktikát említette. Mennyiben más a magyar és a spanyol kézilabda?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy mind a magyar, mind a spanyol kézilabda játékos, nagyon munkás, szeretnek dolgozni, nem menekülnek az edzéstől. Spanyolországban és Magyarországon is azt tapasztaltam, hogy mindenki őszintén és nagyon keményen beleveti magát a munkába és ezek mindenképpen fontosak a siker eléréséhez. Más részről pedig a magyar és a spanyol kézilabdában is nemes szívű embereket ismertem meg, akik az életüket adják ezért a sportért, és ezt is mindenképp ki kell emelni mindkét nemzet kézilabdájából.

Tartják a kapcsolatot Ambros Martínnal, vagy a Veszprém edzőjével Antonio Carlos Ortégával?

Ambrosszal kicsit kevesebbet, Carlosszal többet tartom a kapcsolatot. Carlosszal több üzenetet váltunk, többször beszélünk, és a mérkőzések miatt többször is találkozunk. Majd segíteni is fogunk nekik a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, és személyesen is szurkolunk nekik.

Milyen tanácsokkal tudná ellátni őket?

Ki vagyok én, hogy bármilyen tanáccsal is ellássam a kollégáimat, egyszerűen csak maradjanak nyugodtak, játsszák azt a játékot, amit eddig is, és akkor biztos vagyok benne, hogy meg fogják nyerni a Bajnokok Ligáját.

Beszélgetésünk apropója az EHF kupa győzelem: hol van a helye ennek a trófeának az Ön életében?

Mindenképp egy nagyon fontos helyet foglal el. Ha végignézem az életemet: a spanyol válogatottal nyertünk világbajnokságot, és az olimpián is jól szerepeltünk, a Valladoliddal is sok-sok döntőt játszottunk, és végül velük is sikerült egy EHF Kupát nyerni. De ami különlegessé teszi a mostani sikert, az az, hogy már egy év után sikerült. A Valladoliddal hatszor futottam neki, és csak hatodjára sikerült a kupagyőzelem, a Szegeddel pedig elsőre, tehát ez mindenképp egy nagyon fontos győzelem az életemben.

A Szeged – Pastor kettős tehát egy nagyon jó párosnak bizonyul. A házigazda Berlinnel játszottak a döntőbe jutásért. A meccs előtt azt nyilatkozta, hogy gyakorlatilag az elődöntőben rendezik a döntőt. Melyik mérkőzés volt nehezebb a Berlin vagy a Montpeillier elleni?

Mindkettő nagyon nehéz volt, nyilván nincs döntő, ha a nem nyerjük meg a Berlin elleni csatát. Két egyaránt nagyon kemény ellenféllel kellett megküzdeni a sikerért.

A döntőt végül egy góllal nyerték meg, nagyon kiélezett volt a helyzet. Az utolsó percekben mit tanácsolt a játékosainak, mind taktikailag, mind pszichésen?

Mindenekelőtt a nyugalom volt a fontos, meg kellett erősíteni a játékosokat abban, hogy nálunk van a labda, mi dominálunk most, mi uraljuk a mérkőzés utolsó szakaszát, az utolsó pillanatokat. Taktikailag pedig azt kértem tőlük, hogy amit a Benfica ellen játszottunk , azt játsszuk most is, tartsák meg a labdát, és góllal kell befejezni, ha pedig nem sikerül gólt lőni, akkor egyből vissza kell állni védekezni. Végül pedig mondtam nekik, hogy biztosan meg lesz a győzelem.

És közvetlenül a lefújást követően milyen érzések szabadultak fel Önből? Mennyi idő kellett, míg tudatosult Önben, hogy kupagyőztesek?

Úgy alakult a mérkőzés vége, hogy kaptunk egy büntetőt, amit értékesítettünk. És azt követően, hogy bedobtuk, már mindenki tudta, hogy 7 másodperc alatt két gólt már nem fognak tudni dobni, így tehát volt idő az egészet felfogni és már akkor örülni. A meccs lefújását követően pedig mindannyian végtelenül boldogok voltunk. Igaz volt már ilyenben részem, tehát nem volt egy szokatlan érzés, de hát ez egy fantasztikus, leírhatatlan örömben volt részem.

Nagy különbség az Audi ETO BL győzelme és a Pick Szeged győzelme között, hogy az előbbi csapat esélyese volt a trófeának, míg a Szeged annyira nem. Az esélytelenség nyugalma segített?

Igen, a Győr csapatán nagy teher volt, mert mégis csak hazai környezetben játszottak, ráadásul címvédőként, tehát azért mindenki várta, hogy nyerjenek. Nálunk ez a helyzet nem állt fönt, úgy voltunk vele, hogy tapadnunk kell az ellenfelekre, megjátszani a lehetőségeinket, és azt tudtuk, hogy erre képesek vagyunk. Miután legyőztük a Berlint, utána sokan reménykedtek, és várták, hogy a döntőben is sikert aratunk, ami végül sikerült is.

Mikler Rolandnak ez volt az utolsó mérkőzése a Szeged csapatában, ráadásul a nagy rivális Veszprémhez igazol. Ez hogyan érinti a csapatot?

Már nyár óta tudjuk, hogy ez fog történni, meghozta azt a döntést, hogy Veszprémbe igazol. Roland egy kiváló kapus, profi sportember, de mi mindenképp reménykedünk benne, hogy egy napon majd visszatér hozzánk.

És kivel fogják pótolni Rolandot?

Két kapust is leigazoltunk, akik közül az egyik a világbajnok spanyol Sierra. Bár azt gondolom, hogy egy nagyon fontos pozíció, hiszen sokszor a kapus teljesítményén múlhat egy meccs, de mégsem ez az egyetlen fontos. Nyilván az fog védeni a kezdőben, aki jobb lesz, ez majd eldől, de az nagyon fontos, hogy a védelem ne szenvedjen csorbát.

Kicsit térjünk át arra, hogy hogyan érzi magát Magyarországon. Hivatalosan 2013 júniusában mutatták be a csapat edzőjeként, tehát lassan egy éve van Magyarországon. Mennyire tudta megismerni az országot, a magyar hagyományokat, a kultúránkat? Hogy érzi magát a hazánkban?

Nagyon jól érzem magam Magyarországon, Szeged ráadásul hasonló város, mint Valladolid. Nagyon hangulatos hely, sok-sok életvidám, boldog ember az utcákon, ráadásul nagyon kedvesek, jól bánnak velem itt. Ami kicsit nehezebbé teszi az itt étemet, hogy a családom Valladolidban maradt, néha ők jönnek, néha én megyek, de azért ez mégsem ugyanaz, mintha együtt lennénk.

Hogyan áll a magyar nyelvvel? Vannak kommunikációs nehézségek a csapaton belül?

Igen, a nyelv bizony megnehezíti a dolgomat. Ami sokat segít, hogy Marko Krivokapic kiválóan beszél magyarul, ráadásul spanyolul is tökéletesen ért és beszél, ő tehát amellett, hogy egyben nagyon jó barátom is, sokat segít a fordításban. De azért igencsak nehéz így kommunikálni, pár szót, kifejezést, mint például jó napot kívánok, köszönöm szépen, egészségedre, tehát ezeket az alapkifejezéseket már tudom magyarul is, de nagyon nehéz dolgom van. Viszont bízom benne, hogy így is megértenek, meg hát még is csak a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve.

Mik a következő lépések? Mit terveznek nyárra, illetve a következő idényre is új célokat lehet kitűzni.

Javulnunk kell, a megkezdett úton kell tovább fejlődnünk. Annyi biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, mert senki sem fog minket meglepetéscsapatként kezelni. Mindenképp szeretnénk azt a taktikát, játékrendszert tovább vinni, tovább fejleszteni, amit kialakítottunk. Még nem tudjuk, melyik európai kupasorozatban fogunk indulni, reméljük a Bajnokok Ligájában, és ott pedig minél jobb eredményt szeretnénk elérni.

Ha összejön a Bajnokok Ligája, akkor milyen módosításokra, taktikai változtatásokra kerülhet sor. Mennyiben más egy Bajnokok Ligája, mint egy EHF Kupa?

Javítanunk kell a védekezés és a támadás összhangján, a passzjátékban, a leindításokban. Nagyon fontos az is, hogy a kapusposzton történt változás ne vesse vissza a védelmünket, tehát nagyon sok munkánk lesz.

Akármelyik sorozatban indul a Szeged, nagyon sok sikert kívánunk, és legalább olyan jó teljesítményt, mint ebben az évben, és még egyszer szívből gratulálunk az EHF Kupa győzelméhez.

Köszönöm szépen!

 Vető Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s