Nemzetiség helyett minőség

Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szeretnék bevezetni az úgynevezett „ 6+5-ös szabályt” a magyar labdarúgásban. A tervezet célja az, hogy minél több magyar játékos kapjon lehetőséget, míg a külföldiek számát szabályozni kellene.

Összességében számtalan pozitívumot tartalmaz az ötlet, a magyar labdarúgók fejlődhetnek, játéklehetőséget kapnak, így akár még a focink is erősödhetne. Számtalan szakember –sajnos sokak közülük kétes hírnevűek – szorgalmazza már nagyon régóta a szabály bevezetését, amelynek azonban vannak komoly problémái.

Az én álláspontom a külföldi- nem külföldi kérdéssel kapcsolatban mindig is egyértelmű volt: játsszon az, aki jobb játékos. Legyen lényegtelen, hogy uruguayi, grönlandi, spanyol vagy éppenséggel magyar. Merthogy a magyar labdarúgás érdeke, hogy a bajnokságunk fejlődjön, az meg akkor fog, ha jó játékosok szerepelnek benne. Egyszerű képlet, tiszta sor. Nem értek egyet azzal, hogy egy adott számban szögezzük le, hogy hány külföldi lehet és hány magyar. Ugyanis szentül hiszem, hogy egy edzőnek nemcsak kötelessége, hanem konkrétan érdeke, hogy a legjobb labdarúgóit játszassa. Ha tehát annyi tehetséges magyar futballista lenne, akkor nyilván ők szerepelnének, mivel kiszorítanák a külföldieket.

Emlékezhetünk több nagy klubnál magyar fiatalítási törekvésekre, s elsősorban azért maradt meg memóriánkban, mert gyakran kudarcot vallottak. Az MTK kivételével nem lehet említeni, szisztematikusan építkező, magyarokra hangsúlyt fektető klubot. Nem véletlen, hogy a Puskás Akadémia csapatában néha több a nyugdíj felé caplató játékos, mint a fiatal zseni, mert utóbbiakból egész egyszerűen nincs. Rossz a képzés, nem jó a felfogásunk, el lett rontva az egész vagy már húsz éve. Ezt kellene helyrehozni, nem pedig furcsa ötleteket végigvinni.

Merthogy a magyar labdarúgásnak nem az idegenlégiósok száma a legnagyobb problémája. Akkor már inkább említhetnénk azokat az ügynököket, akik nem ismernek se Istent, se embert, hanem kizárólag a pénztárcájuk vastagsága érdeklik. Ők biztos jól járnak, ha több, a kötelékükbe tartozó játékos kapja majd meg a lehetőséget. Ha valaki tényleg tehetséges és ügyes, biztos játszani fog.

Inkább arra kellene törekedni, hogy a nálunk játszó külföldi labdarugók mentalitása és tudása Besic, Caneira, Suljic szintjén legyen. Ha 7-8 Besic képességű külföldi játszik egy magyar csapatban, abból csak jól jöhetünk ki.

Leszámítva néhány menedzsert….

 

 

Martí Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s