Olvasónk írta: A Magyar Labdarúgó Válogatott 2014-es éve

Aki ismer engem, az tudja, hogy nálam a Magyar Válogatott mindennel szembe elsőséget élvez, főleg e esztendő második fele után! Újra elkezdtek az emberek foglalkozni a csapattal, újra egy ország áll a fiúk mögött, amit remélhetőleg már nem fognak elrontani. Ha nagyon röviden szeretném a válogatottat jellemezni, akkor azt mondanám, hogy minden jó, ha jó a vége!

9 hivatalos meccs, 2 szövetségi kapitány, 4 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség. 12 rúgott, 9 kapott gól, 45 pályára lépett játékos, ebből 17 újonc. Számokban ez az idei teljesítmény.

Ahogyan említettem,az idén 2 szövetségi kapitány irányította a nemzeti csapatunkat. Pintér Attila tavaly decemberben lett kinevezve, miután Egervári Sándor lemondott a történelmi „nyócegy” után.  Mindössze 5 meccs jutott neki, illetve 1 tétmeccs, de őszintén megmondva, én örülök neki, hogy nem kapott több lehetőséget. Ezután következett – sokak örömére – a „zöldfülű” Dárdai Pál, ezzel szembeköpve a magyar edzőtársadalmat, ugye kedves Bognár György!? Dárdai irányításával pontot hoztunk el Bukarestből egy nagyon szép játékkal, majd megvertük idegenbe Feröert és hazai pályán Finnországot, amire Pintér vezetésével nem voltunk képesek az év első meccsén. Az esztendő utolsó meccsén Oroszországot fogadtuk egy barátságos meccsen, ekkor úgy tűnt, hogy ez lesz a „mi Palink” utolsó mérkőzése a válogatott élén, később kiderült, hogy ez nem így lesz! Dárdai Pál 2015. november 30-ig fogja (biztosan) ellátni a szövetségi kapitány dolgait, tehát a selejtező sorozat végéig, és egy esetleges pótselejtezőn, emellett természetesen folytatja munkáját a Herthánál, ahol hosszú távon számítanak munkájára.

Pintér Attila a Győr edzője volt, mielőtt átvette volna a Magyar Válogatott vezetését, nagyon sokak meglepetésére lett kinevezve, miután Csányi Sándor egy külföldi, tapasztalt edzőt ígért, mindegy.  Számomra inkább a nyilatkozatai voltak emlékezetesek, ha egy szót kéne mondanom, ami eszembe jut róla, azt mondanám: őőőő… De amilyen kifogásokat tudott kitalálni, az valami elképesztő volt számomra. Az összetartásai körülbelül annyit értek, mint egy zsák molylepke, személyes véleményem szerint teljesen felesleges volt az egész, ahogyan a törökországi edzőtábor is. A csapat mutatott játékával maximum mindig az első félidőben lehettünk elégedettek, utána teljesen érthetetlen módon egyszerűen elfogytunk, kifáradtunk teljesen. Bár azt meg kell említeni, hogy Észak-Írország ellen legalább 70 percig ott voltunk fejben! Amit köszönni lehet neki, az a munkája és a bátorsága, hogy például be mert rakni új játékosokat, mert formációkat próbálgatni, az év első tétmeccsén talán ez is lett a vesztünk részben.

Pintér mérlege a válogatott élén: 4 meccs – 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 5 rúgott gól, 6 kapott gól

Dárdai Pál. Akit annyian féltettek, köztük jómagam is. 38 éves, nincs PRO licensze, nincs edzői tapasztalata felnőtt szinten, és mégis ki lett ideiglenesen nevezve az év hátralévő meccseire, hogy vezesse csapatunkat a pokoli Romániába például. Aztán jött a bemutatkozó sajtótájékoztató – amit nem tudom hányszor néztem vissza a Youtube-on -, ahol egy pillanat alatt minden egyes kételyem eloszlott felőle. Körülbelül 5 perc kellett neki ahhoz, hogy engem meggyőzzön arról, NEKI KELL KIVEZETNIE A 2016-OS FRANCIAORSZÁGI EB-RE HAZÁNKAT! Az a magabiztosság, az a stílus, ami őt jellemzi, az elképesztő! Egy teljesen megérdemelten elhozott 1 pont Bukarestből, ahol a csapat akkora szívvel, odaadással játszott, hogy hosszú idő után végre büszkék lehettünk labdarúgó csapatunkra, egy nagyon nehézkes győzelem Feröer-szigetek ellen, egy szintén nagyon nehezen elért diadal Finnország ellen hazai pályán, majd vereség Oroszországtól, ugyancsak hazai pályán, ami senkit sem érdekel. Nem mondom, hogy látványos focit játsszunk, de úgy játsszunk, hogy tudjuk mit akarunk! Magabiztosan játszanak, mindent beleadva, a belüket kiköpik a pályán, de hajtanak, hajtanak és hajtanak végre, amire szintén büszkék lehetünk, és ezért elsősorban Dárdai Palit kell megdicsérni! Országunk legértékesebb és leghíresebb labdarúgója, Dzsudzsák Balázs is végre úgy viselkedik, mint egy vezér, amióta ő viseli a csapatkapitányi karszalagot, szerintem bebizonyította, hogy valóban ő a jelenlegi legjobbunk! A Dárdai-csapatnak ő az alappillére, rá kell játszani, ő köré kell építeni a csapatot, ahogyan Pali is mondta első sajtótájékoztatóján!

Dárdai Pál eddigi mérlege: 4 meccs – 2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 4 rúgott gól, 3 kapott gól

A következő esztendőben rendezendő meccseinken nagyon fontos lesz a mutatott forma, hogy mennyi sérültünk lesz és ki, vagy kik lesznek azok, de ami a legfontosabb, hogy ugyanígy kell játszani, hajtani, küzdeni, ahogyan azt elkezdtük! Én úgy gondolom kicsi számolgatásaim alapján, hogyha most megverjük valahogyan a Groupama Arénában a görögöket, akkor reális esély van gondolkodni a pótselejtezőn, esetleg az 1., 2. helyen, de nem szabad ennyire előre szaladni! A jelenlegi célkitűzés a pótselejtezős hely megszerzése, ez alapján is kell kalkulálni az eredményekkel.

 

 Kántor István

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s