Szív, akarat, labda

Felvidék-Székelyföld labdarúgó-mérkőzést rendeznek április harmincadikán a Dunaszerdahelyi Városi Stadionban. Már leírni is fantasztikus! Olyan esemény lesz ez, ami jóval túlmutat a kétszer negyvenöt percnyi játékon. Ha valahol, hát itt valóban nem az eredmény fog számítani, hisz az már megszületett. A találkozó győztesei a magyarság és a labdarúgás.

Már nyertek a határon túliak, a 20 év alatt 100 ezerrel kevesebb magyarajkút számláló Felvidék, valamint az autonómiáért harcoló Székelyföld. Az egyesületek megalakulása lökést, motivációt és erőt adhat. Előbbinek az asszimiláció lassításában, megállításában, míg utóbbinak az oly régtől vágyott önrendelkezés kiharcolásában. Maga a Felvidék és a Székelyföld szavak használata, köznyelvbe ültetése pozitív, ekkora államhatalmi elnyomás közepette. Egy teltházas DAC stadion pedig megmutathatja, hogy nyelvtörvény, zászló betiltás és sovinizmus nélkül is lehet óvni egy nemzetet. Nem kell hozzá más, csak szív, akarat és egy labda.

És bizony manapság nagy szüksége van az ilyen alulról szerveződő kezdeményezésekre a labdarúgásnak is. Manapság, amikor a sport legfelső vezetői sötét alakokkal üzletelnek, és ha megtömhetik a zsebüket, akár az Antarktisznak is VB rendezési jogot adnak. Manapság, amikor pénzemberek, újgazdagok, labdát csak hírből ismerők irányítanak. Manapság, amikor a grundokat horribilis összegekért bérelhető műfüves pályák váltották fel, s amikor nem számít a tradíció, a sport szellemisége, csak az utalt fizetés legyen minél magasabb. Ilyenkor egy teltházas DAC stadion megmutathatja, hogy kell igazi fociünnepet varázsolni. Nem kell hozzá más, csak szív, akarat és egy labda.

 

Varga Dávid

Szív, akarat, labda” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s