Hajdú B. István: A görög a legerősebb válogatott a csoportunkban

Folytatódik a görög hét a Magyar Lelátóban! A válogatott selejtezőjéről ezúttal Hajdú B. Istvánnal beszélgettünk. A népszerű kommentátor elmondta szerinte mi lesz a végeredmény, hogy mikből alakulhatnak ki veszélyes szituációk, de gondolati síkon lejátszottunk egy Magyarország – Hertha BSC mérkőzést is.

In medias res, rögtön kérnék Öntől egy tippet vasárnapra!

Én a legvalószínűbbnek egy gól nélküli döntetlent tartanék, amiben persze benne van, hogy akár egyik, akár másik csapat minimális különbséggel megnyeri a mérkőzést.

Kinek lenne jó a döntetlen?

A döntetlen mindenképpen a magyar válogatott számára elfogadható. Az elfogadható egy kiváló kifejezés, merthogy semmiképp sem lenne jó. A görög válogatott ha nem nyer Budapesten, azt hiszem végleg lemondhat arról, hogy akár a harmadik, pótselejtezős helyre odaérjen. Ha a magyar válogatott nem nyer, akkor azért lépéshátrányba kerülhetünk Romániával, Észak-Írországgal, és adott esetben még Finnországgal is, hiszen Helsinkibe és Belfastba még el kell utaznunk, és a magyar-románra sem mondanám, hogy tuti hazai győzelem. Alapvetés, teljesen mindegy, hogy ki az ellenfél, a kijutás szempontjából hazai pályán egy csapatnak győzni kell. Az más kérdés, hogy noha a csoporthelyezése nem ezt mutatja, azért még mindig úgy érzem, hogy a legjobb erőkből álló válogatott a csoportban a görög.

Ha igazából egyik csapatnak sem felel meg a döntetlen, akkor akár támadófutball is elképzelhető?

Nem fog egyik csapat sem támadni, ettől azt hiszem nem kell tartani. A magyar válogatott eddig is a szervezettségre, a biztonságra játszott.  Dárdai Pál irányításával két 1–0-ás győzelmet arattunk, és nem két 4–3-ast. A görögök pedig rengeteg gólt kaptak – főleg ahhoz képest, ami őket korábban jellemezte. Az új kapitány úgy gondolom, hogy egy masszív alakulatot próbál összerakni. Mind a két csapat kivárásra játszik majd, kicsit kóstolgatja egymást, megnézi mit tud a másik. Szerintem döntő jelentősége lesz a pontrúgásoknak, ha másból nem, abból azért alakulhatnak ki helyzetek. Viszont a görögöknek előbb-utóbb nyitottabban kell majd játszaniuk, mert számukra – főleg, hogy otthon Ferröertől is kikaptak – nem jó a döntetlen. Lehet, hogy egyébként egy budapesti 1-1-et aláírnának, de ilyen körülmények között ezt biztos, hogy nem tennék meg.

Forrás: Vasarnapihirek.hu
Forrás: Vasarnapihirek.hu

Az új görög kapitány nem rég azt nyilatkozta, hogy egy teljesen más felfogású csapatot szeretne, amely többet támad, a régi védekező stílust pedig elfelejtené. Ez mennyire valósulhat meg akár már most Budapesten?

Egy válogatott számára a teljesen új játékhoz sok gyakorlás kéne. Erre egy hét kevés. Azt, hogy Görögországnak hogyan kéne játszania nem a kapitány dönti el, hanem a pillanatnyi táblázat, amely azt sugallja, hogy innentől kezdve gyakorlatilag minden mérkőzésüket meg kell nyerniük. 10 védővel és egy kapussal nyilván ez nehéz lenne. Ezért mondtam, hogy kicsit nyitottabban fognak játszani. Világhírű görög, jó korban lévő és egészséges csatárokat nem nagyon látunk. Inkább a tapasztalatra épül a keretük. A világversenyeken sem azt várhattuk tőlük, hogy sziporkázóan szellemes támadójátékkal fognak győzni. Ráadásul a magyar válogatott ellen a Dárdai korszakban relative kevés gólhelyzetet dolgoz ki az ellenfél. Eddig mindössze egy gól kaptunk Bukarestben. Azt hiszem, ha 0 vagy 1 találaton tudnánk tartani a görögöket, akkor azért nyugodtan reménykedhetünk egy olyan eredményben ami után a magyar válogatottnak nagyobb esélye lesz a kijutásra, mint a görögnek – és ez nagy szó lenne.

Ha előbb-utóbb ki kell nyílni a görögöknek, az tért adhat a kontrajátéknak. Azon kívül még miből alakulhat ki veszély ön szerint?

Olyan forgatókönyvet képzelek el, ahol mindkét csapat a saját biztonságát helyezi előtérbe. Ugyanakkor, mondom még egyszer, kényszerhelyzetben nem a magyar válogatott van, hanem a görög. És ezt mi is tudjuk. Jelenleg nem állunk olyan szinten, nincsenek olyan játékosaink, hogy egy Bayern vagy Barcelona típusú 70-80 %-os labdabirtokláson alapuló csiki-csuki játékot tudnánk produkálni. Ellenben meg tudjuk fojtani akár az erősebb ellenfél játékát is, és abból az egy-két lehetőségből, de néha még helyzet nélkül is, tudunk gólt szerezni. Gondoljunk csak Gera fejesére a finnek ellen. Vannak azért olyan játékosaink, akik egy-egy villanással veszélyt tudnak teremteni szinte a semmiből is, és mondhatjuk, hogy már az Egervári korszakban is a pontrúgások voltak az erősségeink. Erre kell nekünk alapozni, mert az lehet, hogy nagyon sok támadást nem fogunk vezetni a görögök ellen, de hogy szabadrúgásaink és szögleteink lesznek, az nem kétséges.

Ismerjük már a magyar keretet. Érte önt meglepetés ezzel kapcsolatban, és van-e aki hiányzik?

Azt gondolom, hogy ez a keret komoly meglepetést nem tartalmazhatott. Sajnos nincs olyan magyar játékos, aki ha meghívót kap, akkor nagyon más lenne a játék. Sok a rutinos játékos, illetve hála Istennek most két olyan selejtező mérkőzés van előttünk, amelyek nem egymást követik, hanem egy mérkőzésre kell kihegyezni a formát. Jelenleg ez nekünk sokkal jobb, mintha kettőt kéne játszanunk, bár ezt majd a selejtező végén megtehetjük.

Valóban úgy tűnik, hogy a rutinos játékosokra épít Dárdai. Ez már rögtön a kapusposzton kihívások elé állíthatja őt. Vajon a parádés formában védő, de nemzetközi rutin nélküli Dibuszt védeti majd, vagy a másik két tapasztaltabb, de kispados kapusunk kap lehetőséget?

Ezt az adott hét eldönti, Andrusch Józsefnek nyilván lesz javaslata. Ez az a poszt, amivel olyan nagyon nem tudunk mellényúlni. Az, ahogy Király védett Bukarestben remek volt. Hogy utána nem ő játszott a Feröer-szigeteken, hanem Dibusz, egy hatalmas bravúrral, szintén bejött, mint ahogy a finnek ellen, ha Király nem tolja kapufára azt a labdát, és 0-1-el vágunk a meccs javarészének, az baj lett volna. Nem vagyok abban biztos, hogy itt most nem egy hétről-hétre tétmérkőzésen védő kapus, azaz Dibusz kap szerepet. De Király olyan, hogy őt bármikor bárhonnan le lehet akasztani. A Fulhamnél nagyon komoly edzésmunkát végez. Ha ez a mérkőzés mondjuk Görögországban lenne, akkor talán inkább ő kapna szerepet a nemzetközi rutinja miatt.

Forrás: Nlcafe.hu
Forrás: Nlcafe.hu

Hol kaphat szerepet a talán legjobb formában játszó magyar, Stieber Zoltán?   

Stieber olyan poszton szerepel mostanság, amelyiken Bukarestben is játszott, középen a támadó mögött. Ott le kellett cserélnünk, mert gyengén teljesített. Nyilván Dárdai elképzelését nézve nagyon a felállásunk nem változik. Vélhetően Szalai lesz az előretolt csatár, és mögötte kell játszani valakinek. Stieber egy alkotó játékos, azt kell jól kisakkoznia a kapitánynak, hogy minden poszton olyan futballista szerepeljen, aki azért a labda visszaszerzéséhez is ért. Nem tudom, hogy a csapatunk mennyire bírná el, ha Stieber mellett Dzsudzsák valamint Gera is kezdene – és utóbbi nem a védekező középpályás posztján. Nehéz ügy, a forma dönt majd itt is. Ami Stieber ellen szól, hogy a görög csapat hagyományosan a párharcokat erőlteti, az egy-egy elleni küzdelemben pedig nem biztos, hogy Zoli a legjobb. És az sem biztos, hogy neki nem egy olyan alternatívának kell lennie, mint Lovrencsics volt a finnek ellen – amikor már mindenki fárad, akkor egy friss ember meglódítja a csapatot. De a döntést Dárdai hozza majd meg.

Maradjunk is nála. Mennyire jött jól a válogatott szempontjából a Herthához való kinevezése?

Maga a történet egyáltalán nem tipikus. Nincs még egy Bundesliga edző, aki mellette egy válogatott szövetségi kapitánya is. És nem is valószínű, hogy nemsoká a spanyolok telefonálni fognak Guardiolának, vagy az ukránok a Werder edzőjének Szkripnyiknek, hogy gyere és segíts rajtunk. Dárdainak minden egyes felnőtt csapatnál eltöltött nap, edzés, tapasztalat, mérkőzés, pluszt jelent. Bár nagyszerű játékos volt, de akárhogy nézzük most még csak egy kezdő edző Minél több mérkőzésre, impulzusra van szüksége. Abból a szempontból még szerencsés a helyzet, hogy a Hertha a Bundesligában hasonló játékstílusban kell, hogy játsszon, mint ahogy a magyar válogatott teszi. Nincsenek kimagasló sztárok. Egységes csapatmunkával kell vért, verejtéket nem kímélve küzdeni minden egyes pontért.

A végére egy félig komoly kérdés. Egy képzeletbeli Magyar válogatott – Hertha BSC meccsen ki győzne?

Döntetlen szagú lenne a mérkőzés. Ha a kérdést kicsit finomítom, és azt mondom, hogy vajon ki férne be a magyar válogatottból a Herthába, akkor kevés játékost tudok megemlíteni. Azt gondolom, hogy a berlinieknél van annyi sorozatmérkőzésekhez szokott minőségi futballista, mint amennyi a magyar válogatottban. Viszont nálunk többen vannak, akik extrát tudnak hozni. Említettem a pontrúgásokat – a Herthánál nincs olyan játékosa, aki úgy be tudja rúgni a labdát középre, ahogyan Dzsudzsák Balázs, vagy Hajnal Tamás. Stieber nyugodtan játszhatna a Herthában is, a védelmük, és elsősorban a szélső hátvédjeik viszont jobbak. Hogy mondjam, hogy senkit ne bántsak meg? Egy oda-visszavágós kupapárharcban a magyar válogatott esélyesebb lenne a Herthánál, a Bundesligában viszont hasonló gondokkal küzdenénk, mint ők. Nem hiszem, hogy egy harmincnégy mérkőzéses német bajnoki sorozatban a magyar válogatott német élcsapat lenne. Inkább a tizedik hely környékén szerepelne.

Varga Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s