Mindenki nyugodjon le a…!

Kicsit szürke, kicsit savanyú, de a miénk – Varga Dávid jegyzete.

Magyarország – Görögország 0-0. Ki gondolta volna…? Nem történt sok minden a meccsen, mégis pár kötetnyit lehetne írni róla. Megmondom őszintén, hogy ezzel már vasárnap is próbálkoztam, de rengeteg minden kavargott a fejemben, kesze-kusza gondolataimnak pedig nem tudtam medret szabni. Le kellett nyugodnom. Ezt ajánlom másoknak is.

Miért? Mert papírforma eredmény született. Nem volt ez sem bravúr, sem leszereplés. Őszintén, ki számított másra? Akad olyan  hülye, aki 0-4-et tippelt? Ki várt magyar gálát? Egy pont és más semmi, ennyi történt. Nem kell ujjongani, de temetni sem.

Volt pozitívum? Ha derülátók vagyunk, akkor igen. Bár én akkor sem értem, hogy miért örül annyira egy világeseményre pályázó csapat annak, hogy nem kap gólt Feröertől, Finnországtól és Görögországtól (utóbbi kettőtől hazai pályán). A hellének a világbajnokság óta összesen egy találatot szereztek! Értik!? Egyet. Mint Koplárovics Béla a Manchester ellen. Királynak nem volt védeni valója? Ez tény. De Karnezis is nyugodtan elbóbiskolhatott volna, főleg a második félidő elején. Ebben sem a Groupama aréna “pokoli hangulata”, sem a magyar támadójáték nem zavarta volna.

Pontosan a magyar focit egykor nagyra vivő elemek hiányoztak: egy kis vagányság, több bátorság, fineszesség…. (Nézte valaki az észak-írek meccsét Finnország ellen? Na, úgy kell játszani hazai pályán egy hasonló erősségű csapat ellen.) Lehet Pali is rájött, hogy kicsit több kockázattal meg lehetett volna a meccs. Talán ezért fakadt ki a kollégákra…

Na, de visszatérve a világeseményre. Ennél gyengébb csoportba nem hiszem, hogy kerülhettünk volna. Ha innen sem jutunk ki, akkor kezdhetjük keresni a “szégyennél” találóbb kifejezéseket. Persze egy Európa-bajnokságtól nem lesz jobb a labdarúgásunk. Csak ránk fér már valami siker.

Félig teli, vagy félig üres a pohár?- tették fel a kérdést oly sokan. Fogalmazzunk úgy, hogy félig teli, de citromlével. Ha belekortyolunk muszáj fanyalognunk. Kicsit szürke, kicsit savanyú, de a miénk… Hajrá magyarok!

Mindenki nyugodjon le a…!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves Dávid,

  Már ne is haragudj, de ti újságírók vasárnap óta borzasztóan amatőr módon viselkedtek.

  Nektek szakértőként, újságíróként éppen az lenne a dolgotok, hogy visszafogjátok a közvéleményt, ha irreális elvárásokat támaszt; emlékeztetni az embereket, hogy ebből a játékosállományból, ennyi idő alatt, mennyit lehet reálisan kihozni. Nektek kéne megvédenetek az eredményeket ezzel az állandóan panaszkodó, minden keveslő néppel szemben. Ehelyett éppen ti vagytok a hangadók az irreális elvárások támasztásában.

  Felfogjátok ti egyáltalán a saját felelősségeteket? Nem látjátok, hogy a felelőtlen nyafogásotokkal egy plusz terhet raktok a válogatott vállára? Szerinted mit érez Dárdai, ha azt látja, hogy miután kemény munkával végre összedrótozta valahogy a védelmet, még mentegetőznie kell a támadó foci meg a szép játék hiányáért? Mit érez az a válogatott játékos, aki most hajt, igyekszik kihozni magából azt a keveset, ami benne van, mikor a fejére olvasod, hogy a régi magyar foci sokkal jobb volt? Szerinted így kell motiválni őket?

  Az a ti bajotok, hogy az agyatok teljesen beállt a csodavárásra. Építő munka nektek nem kell, mert a lépésről lépésre haladást nem értékelitek semmire. Jellemző és árulkodó az is, hogy papírforma eredményről írsz, de papírforma eredménynél szerinted muszáj fanyalogni.

  Valaki végre elkezdett valós eredményeket szállítani nektek, eljutott a válogatottal a nulláról az egyre, ti meg nyafogtok, hogy miért csak egy, és miért nem rögtön tíz. Nektek szép foci is kell, támadó foci is kell, eredmény is kell, és mindezt most, azonnal. Ha ebből valami hiányzik, akkor kezditek is rögtön az ekézést. Ez ma Magyarországon a szakértelem?

  Dárdai azért fakadt ki a kollégáidra, mert csalódott bennetek. Újságírókra, szakértőkre számított, erre kapott egy falka követelező, érzelmi alapon ítélkező szurkolót. Eddig bízott bennetek, de ott, a sajtótájékoztatón rájött, hogy a ti támogatásotok semmit nem ér, mert az első balszerencsés vereségnél be fogjátok támadni.

  Remélem, hogyha egyszer tényleg lehiggadtok, lesz bennetek annyi, hogy bocsánatot kértek a válogatottól és a közvéleménytől ezért a rombolásért, amit most csináltok. Most éppen ti vagytok abban a pohárban a citromlé.

  1. Kedves Brazilgazda!

   Először is köszönjük az észrevételed, hozzászólásod. Ha megengeded röviden reagálnék.
   Ahogy az egész újságírói társadalomban, úgy a Magyar Lelátó csapatán belül is megoszlanak a vélemények a hétvégi mérkőzésről. Én nem fogok megvédeni senkit, mindenki teszi a dolgát, kisebb-nagyobb sikerrel. Ahogy a válogatott, úgy az újságírói szakma is, sajnos inkább kisebbel.

   Egyébként ha elolvasod Martí Zoli kolléga jegyzetét “Csak így tovább kapitány” címmel, akkor egy másik olvasatot is kaphatsz. Holott én sem szidtam a srácokat. “Nem kell ujjongani, de temetni sem”- írtam, továbbá a címmel is utaltam rá, hogy fölösleges ezen sokat rugózni.
   Dárdai kifakadhat ha csalódik, én viszont nem fakadhatnék ki? 🙂 (Akkor jó, mert nem is tettem, csak igazságtalannak vélem ezt a meglátásod).

   A bocsánatkérés meg azoktól kéne, hogy jöjjön, akik felelősek azért, ahová jutott a focink. Erre is utaltam… attól, hogy most már félig teli van a pohár, még mindig ugyanúgy citromlével (játékosállomány), mint pár éve. Ugyanúgy, ugyanabból facsarják, csak most más mixeli.

   Kérlek továbbra is kövesd a Magyar Lelátót, mi szívesen cserélünk eszmét Veled! Sőt, akár blogbejegyzéseid is várjuk!

   Varga Dávid magyarázta a bizonyítványát! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s