Folytassa, Lázár!

Ma amikor napvilágot látott, hogy az előző szezonban még ezüstérmes Győri ETO, a következő szezontól csak az NBIII-ban indulhat, a Győrrel korábban játékosként bajnoki címet szerző Szentes Lázárnak sincs jó napja.

Pedig Szentes Lázár a siker kapujában van, és ez immár 13 éve igaz. Időutazásunkat, 2002 május elsején indítjuk. Magyar Kupa döntő, ahol a százhuszadik percben kapott góllal veszít a Szentes Lázár edzette Haladás. Az akkor alig 4 hónapja Szombathelyen dolgozó szakember az együttes NB1-ben tartására szerződött a Rohonci útra, azonban ez sem sikerült. Többek között, a szurkolói emlékezetben élénken élő, Győri ETO ellen a zöld asztalnál elveszített meccs miatt, ami bár a pályán döntetlenre végződött, a vezetőedző a szurkolói tiltakozás ellenére becserélt egy újabb idegenlégióst, ami az akkor érvényben lévő és erre vonatkozó szabályt megszegte. Így a meccs könnyen óvhatóvá vált, a Haladás pedig a kupadöntő után, az élvonalbeli tagságát is elvesztette.

13 évvel később, 13 mérkőzés alatt 10 pontot gyűjtve a Haladással, Szentes Lázárt felmentették a munkavégzés alól. 13 év után lehetséges, hogy a történelem megismétli önmagát és Szentes Lázár közreműködésével a Haladás elbúcsúzik az NB1-től, hiába tér haza Király Gábor a kapuba és épül új stadion.

De hogyan kerülhetett Szentes Lázár újra a Haladás kispadjára? Nem volt egyenes és rövid az út, annyi biztos.

A Haladásnál töltött 5 hónap, elvesztett kupadöntő és kiesés után, Szentes csupán napokig volt munka nélkül, amikor is Debrecen nevezte ki vezetőedzőnek. Adódott is a lehetőség, hogy belépjen azon a bizonyos kapun. 1 évvel a drámai körülmények között elveszített kupadöntő után, 2003-ban Szentes ismét megnyerhette volna a kupát, most a Debrecennel. Vezetett is a DVSC, de Tököli Attila 10 perc alatt megfordította a mérkőzést és a Debrecen veszített. A bajnokságban vigasztalódhatott volna a Szentes-csapat 2004-ben, de az utolsó fordulót első helyről kezdő Debrecen végül csak harmadik lett. Az edző még abban az évben el is hagyta a cívisvárost, de hamarosan újra munkába állt még pedig Pápán. Itt egy évet sem töltött el, 11 nyeretlen bajnoki után az utolsó helyről állt fel, azonban hamarosan a Zalaegerszeg vezetőedzője lett, ahol meghatározatlan időre nevezték ki. Persze, nem így tervezték, 5 hónap múlva innen is mennie kellett ezúttal 9 nyeretlen bajnoki után távozott.

Egy másodosztályú kitérő után (Integrál DAC) visszatért az elsőosztályú csapatok kispadjaihoz, és mivel a változatosság gyönyörködtet, ezúttal is új csapathoz: az Újpest FC vezetőedzője lett. 5 forduló volt hátra a bajnokságból, ennyi mérkőzés állt rendelkezésére hogy megnyerje a bajnokságot a lilákkal. Bemutatkozó mérkőzésén győzött is, így az akkor első helyen álló MTK-val ugyanannyi pontjuk volt, négy fordulóval a bajnokság vége előtt. Azonban az UTE-vel a hátralévő 4 meccsen csupán 1 pontot szerzett, így még a dobogóról is lemaradt, míg az MTK bajnoki címet szerzett. 1 évvel később, kísértetiesen hasonló körülmények között, öt fordulóval a vége előtt még az első helyen állt az UTE, végül az UTE ismét gyatra bajnoki hajrát mutatott be, így a Debrecen 9 ponttal előzte meg és bajnok lett. Szentes munkáját ezután megköszönték a negyedik kerületben is, de hetekkel később már új állomáshelye volt, a Nyíregyháza irányítását vette át.

A helyszín változott, a kudarc nem: Szentes edzősége alatt a Nyíregyháza kiesett az első osztályból. Hősünk Kelet-Magyarországon keresett új kihívást, az egyre szűkülő lehetőségek közül ezúttal Miskolc lett a befutó, ahol új pozícióban, szakmai igazgatóként látott munkához. Később, már vezetőedző és szakmai igazgató is lett egyszemélyben és a korábbiakkal ellentétben rekord időt töltött el ott (3 év) bár 2 munkakörben. Végül innen is távozni kényszerült a sikertelenség miatt.

Miután Kelet-; és Nyugat-Magyarország első osztályú klubjai többségénél már dolgozott és az újpesti edzősködés után más budapesti nagy csapat kispadján nehéz lett volna elképzelni, ez új helyzetet hozott. Szentes Lázár tavaly ősszel megpróbált a Magyar Labdarúgó Szövetségnél elhelyezkedni, szövetségi edzőnek pályázott, azonban sikertelenül járt. Ezek után érkezett a felkérés a Haladás kispadjára, ahonnan ma távozni kényszerült, az utolsó két meccsen 0-10-es gólkülönbséget, 13 mérkőzésen 10 pontot elérve, jelenleg eltiltását töltve.

A Haladás a tavalyi hatodik hely után az egyik kiesőjelölt lett és amellett, hogy a keret nagyban átalakult és a felelősség többek között megoszlik, ma mégis Szentes Lázár újabb menesztésétől lesz hangos a magyar sportsajtó.

Mert 13 évvel az első alkalom után, ismét menesztik a Haladástól.
Szentes Lázár mérlege így fest: két elveszített kupadöntő, három elbukott bajnoki aranycsata, kétszeri kiesés (1 hónap múlva lehet hogy három) az elsőosztályból.
Nem tudom, hol lesz újra edző Szentes Lázár, és hogy átléphet-e ott végre a siker kapuján.
De minden bizonnyal az akarati tényezővel nem lesz probléma és mindent megfog tenni a siker érdekében, ahogy tőle magától halhattuk, majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt, a Balaton partján:

Ennek ellenére, Szombathelyen, Debrecenben, Újpesten, Nyíregyházán és Miskolcon,igencsak nehéz lesz, a Fradinak és a Videotonnak meg elég jól megy most, de azért csak folytassa, Lázár!

Pospischil Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s