Japán kapitulált, jöhet Kazahsztán!

Megnyerte első meccsét a magyar jégkorong-válogatott a krakkói divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokságon. Rich Chernomaz csapata nagy küzdelemben 4-2-re győzött Japán ellen.

A japánok az előzetes várakozásoknak megfelelően technikásan, agilisan játszottak és alaposan megnehezítették legjobbjaink dolgát. Vas Mártonék kétszer is hátrányból egyenlítettek, majd a legjobbkor, három perccel a végső sípszó előtt a vezetést is megszerezték Banham sistergős bombájával, Hári János pedig egy pimasz csel utáni üres kapus góllal bebiztosította a diadalt.
A nehézségek ellenére (fontos játékosok sérülése, Sofron utolsó pillanatban hivatalossá vált eltiltása, kvázi-ismeretlen csarnok és pálya – pénteken este még Robbie Williams koncertet tartottak a Tauron Arenában, így a válogatott nem edzhetett a mérkőzés helyszínén a találkozót megelőzően.) nemcsak tisztességgel helytálltak a srácok, de sikerrel vették az első akadályt, ami erőt és önbizalmat adhat a keddi, kazahok elleni ütközetre.
Következő ellenfelünk a torna legfőbb esélyese, a többi szovjet utódállamhoz hasonlóan az orosz hokistílus képviselője. Keretük magját az orosz bázisú KHL-ben szereplő kazah klub, a Barisz Asztana adja, de a többiek is erős pontvadászatokban, az orosz második vonalban, illetve Kazahsztánban edződnek.
Legnagyobb sztárjuk a honosított kanadai hátvéd, Kevin Dallman, aki tavaly Minszkben játszotta első vb-jét kazah színekben, de egy kétéves szentpétervári kitérőt leszámítva már 2008 óta választott hazájában kergeti a pakkot. Mielőtt Asztanába tette volna át a székhelyét a tengerentúlon 154 NHL-találkozón bizonyíthatott, a Boston Bruins, a St. Louis Blues, valamint a Los Angeles Kings csapatában. Klasszisát az ukránok ellen is igazolta, hiszen az ő bombája talált utat elsőként Zaharcsenko kapujába.

Az idei vb-t esélyeshez méltóan kezdték, végig vezetve, könnyedén intézték el az ukránokat 5-2-re a nyitónap délutáni mérkőzésén, így valószínűleg önbizalomtól duzzadva korcsolyáznak majd ki a mieink ellen a Tauron Arena jegére. Egyúttal a visszavágás vágya is fűtheti majd őket (legalábbis az a 9 hokist, aki akkor szerepet kapott – a mieinktől 10-en játszottak), hiszen két éve a budapesti világbajnokságon történelmi tettet végrehajtva egy hősies ütközetben 2-1-re legyőzték a kazahokat Szuper Leventéék.
Előtte hatszor csaptunk össze a kazahokkal, és mindannyiszor ők örülhettek, legtöbbször könnyedén vertek bennünket, 2003-ban például 4-1-re. Egy olyan játékos akad a mostani kazah összeállításban, aki azon az estén is tevékeny résztvevő volt: Fjodor Poliscsuk, a Barisz veterán támadója.
Az örökmérleg sem nekünk kedvez tehát, de mint ahogy a két évvel ezelőtti emlékezetes összecsapás is mutatja, stabil védekezéssel, jó helyzetkihasználással, és egy csipetnyi szerencsével ez az egyébként valóban nagyon erős kazah válogatott is legyőzhető.
A csoport harmadik meccsén az Olaszország 2-1-re nyert a házigazda Lengyelország ellen.
A kazah válogatott kerete:

Kapusok:
Pavel Polujektov (Barisz Asztana, KHL)
Dmitrij Malgin (Barisz Asztana)

Hátvédek:
Kevin Dallman (Barisz Asztana)
Artyom Lakiza (Barisz Asztana)
Alekszej Litvinenko (Barisz Asztana)
Makszim Szemjonov (Barisz Asztana)
Roman Szavcsenko (Barisz Asztana)
Vjacseszlav Trjaszunov (Jertisz Pavlodar, Kazahsztán)
Alekszander Lipin (Jertisz Pavlodar)
Leonyid Metalnikov (Torpedo Uszt-Kamenogorszk, VHL)

Csatárok:
Konsztantyin Rugyenko (Barisz Asztana)
Roman Sztarcsenko (Barisz Asztana)
Konsztantyin Puskarjov (Barisz Asztana)
Fjodor Poliscsuk (Barisz Asztana)
Talgat Zsajlauov (Barisz Asztana)
Konsztantyin Szavenkov (Karaganda, VHL)
Jevgenyij Rimarev (Karaganda)
Mihail Pansin (Karaganda)
Makszim Hugyakov (Jertisz Pavlodar)
Alekszej Voroncov (Jertisz Pavlodar)
Vagyim Krasznoszlobodcev (Torpedo Nyizsnyij Novgorod, KHL)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s