Vasas: cél, a bajnoki cím!

Angyalföldre látogattunk a Vasas-családhoz, hiszen labdarúgó-csapatuk jelenleg vezeti a magyar bajnokság másodosztályát, de alig néhány pont választja el egymástól az első három helyezettet, így az élen lévő Vasasnak mindenképp a végsőkig küzdenie kell a bajnoki címért, feljutásért. A szombati Soroksár SC elleni mérkőzés előtti napon megszólaltattuk a Vasas játékosai közül Remili Mohamedet és Debreceni Andrást, a mérkőzést követően pedig a klub vezetőedzőjével Szanyó Károllyal beszélgettünk.

Elsőként Remili Mohamedet, a Vasas csapatkapitányát szólaltattuk meg, aki idén vezeti az NB2 góllövőlistáját. 

Jelenleg nem csak a Vasas, hanem az NB2 legeredményesebb játékosa is vagy, minek köszönhető ez a kiváló forma?

Remili: Úgy gondolom, kanyarodjunk vissza kicsit korábbra, mikor az új szakmai stáb, az új tulajdonosi kör jött a csapathoz. Onnantól kezdve lett a játékom egyre eredményesebb. Jelenleg a Vasas támadófocit játszik, ami igencsak fekszik nekem és ebbe a játékstílusba jól bele tudok illeszkedni. Természetesen a csapatot is ki kell emelni, hiszen nélkülük nem menne.

A Vasas csapatkapitányaként mekkora nyomás van rajtad, főleg úgy, hogy a bajnokság vége felé a tabella élén egyre kiélezettebb a helyzet?

Egy ilyen nagy múltú klubnak a csapatkapitányának lenni nagy felelősséggel jár, de egyben óriási megtiszteltetés is. Hiszen a meccseken nem csak saját játékommal kell foglalkoznom, hanem egyben az edző jobbkeze is vagyok. A feladataimat próbálom minél jobban megoldani, és ha az eredményeket nézzük, azért többségében jól oldom meg. És azért jó érzés az is, hogy a csapat nagy része vevő a tanácsaimra, főként a fiataloknak próbálok meg minél többet segíteni. Viszont ezek a feladatok nagy felelősséggel járnak, de állok elébe ezeknek, és úgy érzem, hogy eddig nem okoztam csalódást.

S1260004
fotó: Strbik László

Említetted, hogy főként a fiataloknak próbálsz irányt mutatni. Ha megnézzük a csapatot, nagy részét két eltérő korosztály alkotja, vannak nagyon fiatalok, és idősebb, NB1-et megjáró labdarúgók. Hogyan tudod koordinálni ezt a felállást?

Hát az idősebbektől mindig tanul az ember. Ahogy mondtad, nagy rutinnal rendelkező játékosok vannak a keretünkben, és mindenkire nagyon pozitívan hatnak a csapatban, természetesen rám is. Én próbálom a saját tapasztalatimat átadni a fiataloknak, és többnyire ezeket meg is fogadják. De azért azt ki kell emelni, hogy nagy tehetségek futballoznak nálunk, nagy értékei lehetnek nem csak a Vasasnak, hanem az egész a magyar futballnak. Úgy gondolom, hogy a keret ötvözete nagyon jó, szerencsére ez a fiatal-idős arány jó csapatmunkát eredményez, jól funkcionálunk a mérkőzéseken. Szerencsére nincs semmilyen probléma a kettősség miatt, nagyon jó a csapatösszhang.

A bajnokság vége fele nagyon szoros a hajrá, a Vasas vezeti a tabellát, de alig néhány pont választja el az első három helyezetett. Emiatt milyen légkör uralja a csapatot?

Nem lehet azt mondani, hogy teljes nyugalommal tudunk rákészülni egy-egy hétvégére, hiszen nem a középmezőnyben tanyázunk. Emiatt természetesen mindenkiben van egyfajta normális feszültség, drukk. Ez teljesen pozitív, mert ha ez nem lenne, gyakorlatilag senkit sem érdekelne, hogy milyen eredményt játszunk egy mérkőzésen. Nyilván ahogy haladunk a bajnokság vége fele ez egyre nagyobb is lehet, viszont szerencsére az utóbbi fordulókban ez a játékunkon nem mutatkozott meg.

Mostanában az edzéseken beszédtéma szokott lenni a jövő? Mi lesz, ha feljut a Vasas, mi lesz, ha mégse?

Ahogy elkezdtük a nyári felkészülést, mi csak abban gondolkozunk, hogy bajnokok akarunk lenni, feljutó helyen akarunk végezni. Ennek érdekében pedig, mind az edzéseken, mind a mérkőzéseken mindent megteszünk. Úgy érzem, mindenki alárendeli magát ennek, és mindenki azért küzd, hogy a Vasas oda jusson ahova való.

Csapatkapitányként neked ebben milyen szereped van? Szoktad nyugtatni társaidat, ha valakin úgy látod kissé megingott?

Természetesen csapatkapitányként próbálom biztatni a többieket. Ha valakin azt látom, hogy elment a kedve, önbizalma, akkor őt mindenképp megpróbálom biztatni és visszahozni a földre. De szerencsére ezzel nem szokott probléma lenni, örülök, hogy ilyen csapatban játszok.

Csere: a csapatkapitányt Debreceni András váltja a mikrofon mögött, aki télen csatlakozott a Diósgyőr csapatából. Debreceni korábban sok évet lehúzott a Budapest Honvédben is, és tagja volt az Egyiptomban megrendezett U20-as világbajnokság bronzérmes magyar válogatottnak.

Nem olyan rég csatlakoztál a Vasas együtteséhez, hogy érzed magad klubnál, hogy sikerült a beilleszkedés?

Debreceni: Nagyon könnyen ment a beilleszkedés, ráadásul csak magyar játékosok alkotják az együttes keretét, ami szintén előny volt. Néhány játékost már ismertem korábban is, vagy együtt játszottunk, vagy pont egymás ellen léptünk pályára.

Számodra mitől más klub a Vasas, mennyiben más a légkör, mint az előző klubjaidnál?

Azt hiszem, nem nagyon kell bemutatnom a Vasast, egy tradicionális klubról van szó. És természetesen nem az NB2-ben van helye, így most az elsődleges feladatunk az, hogy visszajuttassuk méltó helyére a csapatot. A szakmai stáb, a játékosok, a vezetők, tehát mindenki azon dolgozik, hogy ez minél előbb sikerüljön, és most itt vagyunk ennek a kapujában. Ezt nem teherként kell megélni, hanem lehetőségként, amit meg kell ragadni.

Ez a lehetőség jobban motivál mindenkit, növeli a teljesítményeteket?

Ez játékostól függ. Nálam úgy működik, hogy minél nagyobb a tét, annál jobban szeretek játszani, annál jobban várom a mérkőzéseket, hogy meg tudjam mutatni mit tudok. És tudjak bizonyítani nem csak szurkolóknak, hanem saját magamnak is, hiszen saját magammal szemben is vannak elvárások, amiket szeretnék mérkőzésről mérkőzésre bizonytani.

S1260007
fotó: Strbik László

Az utóbbi fordulókban nagyon jól teljesít a Vasas, képes lesz a csapat megtartani az előnyt és bajnokok lehettek?

Ez már csak és kizárólag rajtunk múlik. Nekünk nem azzal kell foglalkozni, hogy a Gyirmót, a Békéscsaba, vagy a Mezőkövesd mögöttünk milyen eredményt ér el, hanem csak magunkra kell koncentrálni, egyszerűen minden mérkőzést meg kell nyerni. Nem hátrafelé kell tekintgetnünk, hanem csak is előre és akkor nem lehet probléma.

A Vasas a jelenlegi keretével megállná a helyét az NB1-ben? Hova tudnád pozícionálni a csapatot a többihez képest?

Én úgy gondolom, a csapatunk most nagyon jól össze van rakva, jól kiegészítik egymást a fiatal és idős játékosok. Egy nagyon kemény felkészülést csináltunk a télen, meg kell hogy mondjam, nem volt még részem ilyenben. És hát NB2-es csapatról van szó, engem elégé meglepetésként ért. De ezzel a téli felkészüléssel leraktunk egy olyan alapot, amit mostanra szépen lassan a felszínre tudunk hozni, és jönnek a szép eredmények is az utóbbi fordulókban. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi csapat megállná a helyét az első osztályban, de én még nem szaladnék ennyire előre, csak a jelennel szabad foglalkoznunk, és hogy minél előbb legyen meg a feljutás.

Tehát ez a nagyon kemény téli felkészülés a kulcsa a sikeres tavaszi szezonnak?

Szerintem igen. Aki látta a mérkőzéseinket az megmondhatja, hogy az első pár tavaszi fordulóban nem igazán mozogtunk frissen, volt, hogy a szerencse is mellénk szegődött és úgy nyertük meg a mérkőzéseinket. Ekkor úgy éreztem, hogy fásultabban mozgott a társaság. Az utóbbi fordulókban viszont olyan döntéseket hozunk, olyan megoldásaink vannak, amiknek köszönhetően könnyebben nyerünk meg egy-egy mérkőzést. De még nem szabad ezzel teljesen megelégednünk, dolgozni kell tovább és akkor nem lehet probléma.

A szombati Soroksár SC elleni győztes mérkőzés után Szanyó Károllyal a Vasas vezetőedzőjével beszélgettünk.

Először is hadd gratuláljak a Soroksár elleni 2-1-es sikerhez, mi volt a győzelem kulcsa?

Hogy több gólt rúgtunk, mint az ellenfél. Félretéve a tréfát egy nagyon nehéz mérkőzést sikerült abszolválnunk, a játékosok jelesre vizsgáztak küzdeni tudásból, győzni akarásból. Úgy gondolom a játékunk tökéletesen működött az első megszerzett gólunkig, domináltuk, uraltuk a mérkőzést. A bekapott gól viszont megzavart minket, és már nem volt akkora átütő erő a játékunkban, mint ahogy azt szerettük volna. A végén pedig már nem maradt más hátra, mint hogy előre küldtem a belső védőmet is, és bíztunk abban, hogy a beívelésekből majd gól születik. Azért Fortuna mellénk állt és végül sikerült megszerezni a győztes találatot.

Mi okozta a döcögős játékot?

Hát mikor az ellenfél harminc méterre a kapuja előtt tíz emberrel védekezik, nehéz megtalálni az ellenszert. Jól le voltak zárva a területek, így sok oldalpasszos játékra kényszerültünk. Hiányoltam az átlövéseket, mert ha tudunk távolról kapura lőni, akkor előbb utóbb kinyílnak a védők és akkor több befele passz is létrejöhetett volna, vagy egy lövés beakadt volna. Ők nem nagyon jöttek ki, mi pedig elkövettük azt a hibát, hogy nem rúgtunk eleget kapura. Próbáltuk feltörni a soroksári védelmet, ami végül a 90. percben sikerült, és így mi hagyhattuk el győztesen a pályát.

A Vasas így továbbra is vezeti a tabellát, mik a következő lépések a hátralevő fordulókra, mi a cél?

Ezt a teljesítményt fent kell tartani. Ezt a határtalan küzdeni akarást, a csupaszív játékot, ami a fiúk mutattak a pályán. De természetesen játékban javulni kell, mert a Vasas elsősorban futballal szeretne nyerni. Ugyan úgy készülni fogunk a további mérkőzésekre, mint ahogy idáig készültünk, bízom benne, hogy mindenkinek helyén lesz a szíve és a hátralévő mérkőzéseket sikeresen tudjuk abszolválni.

szanyó2

Több mint egy éve már, hogy a Vasas vezetőedzőjeként dolgozik, hogy érzi magát a klubnál?

Nagyszerűen érzem magam. Nagy lehetőséget kaptam Jámbor Úrtól, hogy bizalmat szavazott nekem. Próbáltam kialakítani egy játékstílust, ami ránk jellemző, én szeretem, ha a játékosaim kreatívak és próbálnak futballozni. Úgy érzem ez másfél év alatt hellyel-közzel meg is valósult. Tavaly még nem volt beleszólásunk a bajnoki küzdelembe és emiatt az ellenfelek távolabbról fogták a játékosainkat, ebben az évben pedig eddig nagyon jól szerepelünk és értelem szerűen mindenki szeretne legyőzni minket, jobban figyelnek, készülnek ránk. A cél pedig az, hogy olyan tökélyre fejlesszük a játékunkat, hogy az első osztályban is megálljuk a helyünket, nem pedig átszálló jegyet váltsunk az NB1-be.

Annak idején elég nehéz helyzetben vette át a Vasat, hiszen közelebb állt a kieséshez, minta feljutáshoz. Mi a kulcsa annak, hogy egy ilyen sikeres csapatot kovácsolt?

Igen, a kiesés szele nagyon lengetett minket. Úgy gondolom, hogy bevittem egy olyan impulzust az öltözőbe, ami szárnyakat adott játékosoknak, bizalmat szavaztam a fiataloknak, engedem a kreativitást, engedem azt, hogy a játékosok élvezzék a focit, de természetesen az alapvető szabályokat be kellett tartani. Ezeket jól sikerült ötvözni és abban a tavaszi szezonban gólgazdag mérkőzéseket tudtunk játszani. És sikeresek is voltunk, hiszen végül tavaszi második helyezést értünk el. Az idei, néhol döcögős játékot pedig az okozza, hogy sokkal jobban odafigyelnek ránk a csapatok, de próbálunk dominálni, és azért az idei 17 győzelmünk ezt hűen tükrözi.

A Soroksár elleni mérkőzés zártkapus volt, de sok Vasas-szurkoló eljött és buzdította a csapatot a kerítésen túlról. Ez is segített a győzelemben?

Természetesen, abszolút pozitív hatással voltak ránk. Mindenkinek értékelnie kell azt, hogy a szurkolók a kerítésen kívül állva, oszlopra felmászva szurkoltak nekünk, ezért le a kalappal előttük, óriási köszönetet érdemelnek. És bízom abban, hogy szépen lassan ha telt házat nem is, de egy-két szép számot sikerült még produkálni itt az NB2-ben a Fáy utcában, amit az első osztályú csapatok is megirigyelnének.

A Vasas továbbra is az élen, egyre közelebb jutnak a feljutáshoz. Ez a keret megállná a helyét az NB1-ben?

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi állomány megállná a helyét az első osztályban, nem lennének kiesési gondjaink. Ha olyan eredményt kéne elérni, amire mindenki felkapná a fejét, akkor lehet, hogy egy-két pozícióban erősítésre szorulnánk. De nagyon tehetséges játékosokkal dolgozom, akik megvalósítják az elképzeléseimet, és úgy érzem, ha azon az úton tudunk haladni, amit korábban NB1-es csapatok elleni felkészülési mérkőzéseken produkáltunk, akár jó helyezést is elérhetünk az első osztályban.

Edzőként hogyan tudja elképzelni a jövőjét?

Jelen pillanatban csak a hátralévő öt mérkőzéssel foglalkozom. Június 30-án lejár a szerződésem, utána ráérek foglalkozni azzal, hogy mi lesz velem a továbbiakban. Nagyon szeretnék Angyalföldön maradni, szeretnék egy új stadiont a Fáy utcai közönségnek, ahol én dirigálhatom a csapatot és győzelemre vezethetem őket.

Vető Dániel

Vasas: cél, a bajnoki cím!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s