“Életre szóló emlékekkel gazdagodtam.” – Michelisz Norbert

A Magyar Lelátó  vendége ezen a héten Magyarország talán legnépszerűbb sportolója, Michelisz Norbert! Az autóversenyzővel Vető Dániel kollégánk beszélgetett.

Először is engedd meg, hogy gratuláljunk a Hungaroringen elért első helyezésedhez! Milyen érzés volt a dobogó legfelső fokán állni, főleg magyar közönség előtt?

Köszönöm szépen! Természetesen egy felejthetetlen élmény volt a dobogó legtetején állni, és érezni azt a hangulatot, amit a több tízezer magyar szurkoló teremtett a Hungaroringen. Életre szóló emlékekkel gazdagodtam, és alig várom, hogy ismét a Hungaroringen versenyezhessek.

Az idény közben a világ számos pontján van versenyed, Magyarországra ilyenkor milyen érzésekkel érkezel?

Természetesen már rutinosabb vagyok a Hungaroring kapcsán, az egész hétvége szervezésével, a pályán való ténykedésemmel, hiszen a Hungaroring közvetlen környezetét már nagyon rég óta ismerem, ez egyértelműen ad nekem egy lelki pluszt, és a teljesítményemen is megmutatkozhat. Nagyon jó érzés hazai pályán versenyezni, ráadásul már a szombati szabadedzésen is rengeteg szurkoló kint volt, ezek az élmények, érzések csak fokozódtak vasárnap, fantasztikus hangulatot teremtett a a több ezer.

michelisz

Szakmailag hogyan értékeled a hétvégi teljesítményedet?

Volt azért erősebb hétvégénk is, főként a második futamig. Az időmérő teljesítményemmel egyáltalán nem voltam elégedett, hiába végeztünk a tizedik helyen, lehettünk volna kicsit előrébb is, várakozáson alul teljesítettünk. Viszont ha nem így alakul az erősorrend már az időmérőn, akkor nem jött volna össze a futamgyőzelem a második versenyen. Ha az időmérőn mondjuk harmadik-negyedik helyen végeztem volna, onnantól kezdve nehezebb lett volna a helyzetem, mert akkor a második-harmadik soros rajtot követően, talán csak egy dobogós helyezést tudtam volna elérni. Azonban a vártnál gyengébb teljesítmény miatt az időmérőn sikeresen taktikáztunk a tizedik helyre és lehetőség nyílt a második versenyen a futamgyőzelemre. Bízom benne, hogy a tempónkon javítani tudunk a következő versenyhétvégéken, így nagyobb eséllyel pályázhatok a dobogós pozíciókra.

Említetted, hogy eleinte nem mentetek jó köridőket, amivel nem voltál elégedett. Taktikázni kellett az időmérőn, mi volt a fordulópont?

A taktikázásnak egy célja volt, hogy minél jobb rajtpozíciót szerezzünk a második versenyen. A kulcskérdés az volt, hogy hogyan leszünk gyorsabbak, mert hiába rajtol valaki az első helyről, ha a többiek jóval gyorsabbak, akkor még egy olyan nehéz pályán is, mint a Hungaroring, könnyebben előznek meg és kevés lesz az esély a dobogós hely elérésére.

A futam közben nyilván a pályára koncentrálsz, de azért néha kipillantasz a tribünre, főleg jelen esetben a magyar közönségre? Ezt hogyan kezeled?

Futam közben természetesen igyekszem nem a környezettel foglalkozni. De azért nehéz dolgoz ez, főleg ha az ember egy viszonylag kényelmes előnnyel vezeti versenyt, meg kell erőltetni magam, hogy ne azzal foglalkozzak, hogy mi történik a lelátón. Most sem volt könnyű, és nekem is voltak olyan pillanataim a futam közben mikor össze kellett kapnom magamat, hogy koncentrálni tudjak a feladatomra. Az igazi hangulatot főleg akkor lehet érzékelni, mikor már kiszállunk a versenyautóból, akkor tudom magam átadni ennek a leírhatatlan érzésnek.

A futamot követően mennyi idő volt a családodra, szeretteidre?

Sajnos nagyon kevés időm volt a futam után, rettentő sok kötelezettségnek kellett eleget tennem, legfőképp média felkérések és szponzori események voltak. De a hétvége előtt azért reméltem, hogy sűrű hetem lesz a futamok után, hiszen az azt jelenti, hogy sikeres a vasárnap és szerencsére ez pontosan így alakult. Nem volt sok időm a magánéletemmel foglalkozni, de biztos vagyok benne, hogy ezt majd fogom tudni pótolni az év későbbi részében.

A szezon előtt képbe jöttek más csapatok, akiknél versenyezhettél volna, de mégis maradtál a Zengő Motorsportnál. Miért döntöttél így végül?

Szerencsére annyira nem kell ezt túlmagyarázni, hiszen megteszik ezt az olyan eredmények, mint a legutóbbi futamgyőzelem a Hungaroringen. Az látszódott már a tavalyi szezon második felében, hogy a saját teljesítményemet illetően nem lenne nagy előrelépés a gyári csapatban versenyezni, viszont lehet, hogy nehéz helyzetbe hoztam volna a Zengő Motorsportot. Úgy éreztem még nem jött el az idő ahhoz, hogy ezt a váltást meglépjem, és nagyon örülök, hogy végül azt a döntést hoztuk meg közösen, hogy maradok.

Mik a távolabbi céljaid, mik a jövő tervei?

Szeretnék egy nagyon sikeres és kiegyensúlyozott idény teljesíteni. Voltak apróbb problémáink az idényben, de mégis összességében egész jó helyen állunk a bajnokságban. Viszont látszik az is, hogy mezőny sűrűbb lett a tavalyi évhez képest. Nagyobb erőfeszítésbe kerül, hogy a tavalyi eredményt megismételjük, de az a célom, hogy évről évre fejlődjek, ráadásul viszonylag korán meg van az első futamgyőzelem a szezonban, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy egy sikeres, kiegyensúlyozott szezont tudjunk teljesíteni. Célom az, hogy további futamokat nyerjek és az év végi összesítésben a negyedik, ötödik helyen végezzek.

Nem tudom mennyire kiszámítható ez az autósportban, de összetett világbajnoki címre van esély?

Ezen dolgozunk természetesen. Ha reálisan nézzük a helyzetet, ez sajnos idén nem fog már összejönni, de az elmúlt évek arról szóltak, hogy folyamatosan fejlődünk és keményen dolgozunk azért, hogy közelebb kerüljünk a világbajnoki címhez. Nehéz megmondani, hogy mikor jöhet el a mi időnk, de közös célunk a csapattal, hogy majd harcolni tudjunk a világbajnoki címért.

Mi lehet kulcsa egy ilyen nagy sikernek, vagy akár annak, hogy idővel bekerüljetek a top háromba?

Elsősorban időre van szükségünk. Az látszik, hogy sok mindenen valószínű nem kell majd változtatnunk, mert az elmúlt három év szépen bizonyítja azt, hogy lépésről lépésre haladunk felfelé.  Idővel, ha ezt a fejlődést fent tudjuk tartani, akkor talán odaérhetünk valamikor az első három környékére.

Vető Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s