Tomori: Életem legjobb öt éve volt

A Magyar Lelátó a bajnok Ferencváros női kézilabdacsapatához látogatott. A vendégünk pedig nem más, mint Tomori Zsuzsanna, aki öt éven át játszott a fővárosi zöld-fehéreknél, de a következő szezont – igaz hasonló színösszeállításban – már Győrben kezdi meg. Vele beszélgettünk többek között a bajnoki döntőről, a szezonról, a ferencvárosi éveiről és a jövő kihívásairól, elképzeléseiről.

Hungary's Zsuzsanna Tomori answers a journalist' questions on the media day of the 2012 EHF European Women's Handball Championship on December 14 , 2012 at the KOMBANK Arena of Belgrade. The semifinal will be played between Serbian vs Montenegro and Norway vs Hungary here on Saturday. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Gratulálunk a bajnoki címhez, hogy élted meg az elmúlt heteket? Már sikerült feldolgozni a bajnoki sikert?

Szerencsére így bajnokként ezt könnyebb feldolgozni, de hát leírhatatlanul boldogok vagyunk. Azóta naponta egy edzésünk volt, és minden alkalommal felidéztük az eseményeket, a döntőt, egészen az apró részletekig. Így természetesen sokkal jobb befejezni a szezont.

Milyen érzésekkel léptél Győrben pályára, tudva azt, hogy a következő szezont már ott fogod kezdeni?

Ez nem fordult meg a fejemben, ott a második meccsen az volt a legfontosabb, hogy valahogy húzzuk be a mérkőzést és bajnokok legyünk. Itthon ugye csak nagy nehezen tudtuk kiharcolni a győzelmet, és a lányokkal is azt beszéltük, hogy ha már ez nagy nehezen sikerült, akkor a győri összecsapást is meg kell nyernünk, amire az elmúlt öt évben, amióta itt vagyok a Fradinál, nem került sor. Összességében pedig nagyon boldog vagyok, hogy ezt véghezvittük, és így búcsúzhatok a Ferencvárostól.

Melyik volt a nehezebb feladat, a hazai, vagy a győri mérkőzés?

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos volt az itthoni mérkőzés. Ha a hazai meccset valami miatt nem sikerült volna megnyerni, akkor nagyon nehéz dolgunk lett volna kétszer győzni Győrben. Az első mérkőzés önbizalmat adott az egész csapatnak, és nagy lelki löketet adott például nekem is, aki nem tudta kihozni magából a maximumot, aztán Győrben már sikerült. A győri szereplésünk már egy elképesztő csapatmunka volt, mindenki hitt a győzelemben, senki fejében nem fordult meg, hogy föladjuk a mérkőzést.

Hazai pályán, döntetlen állásnál lefújták a rendes játékidőt, a büntetőpárbaj előtt mi játszódott le a fejetekben?

Az utolsó pillanatban Zizi gólja kellett, addig úgy nézett ki, hogy nem lesz meg a győzelem. Aztán elkezdtük számolgatni, hogy ki vállaljon hetest, de akkor már olyan intenzív érzések jártak át mindenkit, hogy a szerencse is kellett ahhoz, hogy végül mi nyerjünk.

És hogyan döntöttétek el ki álljon a büntetővonalhoz?

Ilyenkor mindenki végiggondolja, hogy az épp aktuális kapusnak hova szokott lőni, mi a kapus gyenge pontja. Természetesen mindenkiben ott volt a drukk, hogy sikerülnie kell, és végül úgy dőlt el, hogy aki magabiztosnak érzi magát, az odaáll és lő. Most Elek Gábor sem mondta meg, hogy ki és hogyan lője. A szokásos dobóink elvállalták, ráadásul sikeresen, és külön örülök, hogy a cserekapusunk Szikora Melinda is sikeresen szerepelt.

Ezután hogyan készültetek a Győri mérkőzésre?

Egész héten már csak apróságokat javítottunk, szinte csak taktikáztunk, nem volt már nagy fizikai munka. Beszéltük, hogy fontos lesz minél kevesebb gólon tartani a győrieket, emiatt a védekezés taktikáját próbáltuk egész héten úgy összerakni, hogy stabil védelmünk legyen, ne kapjunk lerohanásból gólokat, hiszen csak így lehetett keresni valónk. A sikerhez azért az is kellett, hogy nagyjából az egész mérkőzést kézben tartsuk, amit egy-egy kisebb hullámvölgyet leszámítva meg is valósítottunk.

A lefújás pillanatában milyen érzések szabadultak fel belőletek?

Hát nekem azért egy nagy kő is leesett a szívemről, mert megígértem, hogy valamit mindenképp nyerni szeretnék, és végül ez nagy öröm számomra, hogy a legértékesebb kupát nyertük meg, így ráadásul nem kell selejtezőt játszani a Fradinak. És hát egy akkora adrenalin-, örömbomba volt bennem, hogy ez egy elmondhatatlan érzés, amit akkor, ott éreztem, egyszerűen csak én is odaszaladtam a többiekhez és együtt ünnepeltünk. Az egy nagyon jó érzés, hogy sikerült az, amiért egész évben dolgoztál.

A formádra kissé panaszkodtál, hogyan értékeled a döntőbeli teljesítményedet?

Az első meccset igaz, hogy megnyertük, de átgondoltam a saját teljesítményemet és azért sokkal többet is hozzá tudtam volna tenni, hála Istennek ez a második meccsen már sikerült. Ilyen a sport, elég hullámzó. Én emiatt azért nem voltam szomorú, hiszen mind a két mérkőzést megnyertük. Ha egy meccs rosszabbul sikerül annyit kell tenni, hogy az ember bemegy az öltözőbe, át kell gondolni miket hibázott, és ezeket a következő meccsen próbálja javítani.

Az idei szezonban „csak” a bajnoki cím jött össze a Ferencvárossal, hogyan értékeled ezt az idényt?

Hát elég rosszul indítottunk, mert Lipcsében mindenképp arra számítottunk, hogy a BL-be fogunk jutni, ez sajnos nem sikerült, és úgy érzem ez meghatározta az idei szezonunkat. Nagyon szerettünk volna a BL-ben indulni, de ez már két éve nem jön össze. A bajnokságban egyszer hibáztunk, de úgy gondolom az egész idényben jól játszottunk. A KEK-et sajnos elrontottuk, amire felkészültünk azt nem tudtuk megcsinálni. De a bajnoki cím nagyon fontos, és azért ez széppé teszi számomra ezt a szezont, a későbbiekben, ha visszagondolok erre az idényre biztos, hogy csak ez fog majd eszembe jutni.

Öt évet töltöttél a Ferencvárosnál, jövőre már Győrben kezded meg az idényt, hogy emlékszel vissza erre az időszakra?

Nagyon-nagyon jó volt ez az öt év. Én mindenkinek mondtam, hogy nem azért váltok csapatot, mert rosszul éreztem magam. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy jöjjön ide játszani, hiszen ez egy fergeteges klub. Mindig úgy fogok visszagondolni, hogy ez életem legjobb öt éve volt.

Mit tudnál kiemelni, miért volt jó a Fradiban játszani?

Számomra sok mindent adott ez a klub, itt tudtam kibontakozni, itt lettem olyan játékos, amilyen szerettem volna lenni, fokozatosan fejlődtem. Tényleg csak azt tudom mondani, hogy aki ide jön, soha nem felejti el hogy fradista volt.

Milyen elképzeléseid vannak a győri szereplésed kapcsán?

Hát annyira még nincsenek konkrétumok. Védekezésben, valamint jobb- és balátlövőként tudok majd játszani, de például nemrég igazolt a Győr egy balkezes jobbátlövőt, szóval még nincs lefixálva minden. Én abban bízom, hogy majd tudok meccsenként 30-40 percet játszani.

A magyar válogatottal is szerepelni fogsz még a nyáron, mik az elvárásaid?

Júniusban vb-selejtezőt fogunk játszani az osztrákokkal. Fontos, hogy erre a meccsre taktikailag jól felkészüljünk, folyjon a játék, hiszen amióta Németh Andrással vagyunk, kevés időt tudtunk együtt tölteni, és mindenképp ki kell alakulnia egy magabiztos játéknak. Bízom benne, hogy majd a következő világbajnokságon benne tudunk lenni az első hatban, ami az olimpiai selejtező miatt is nagyon fontos lenne. És hát a legnagyobb álom pedig az, hogy ott legyünk jövőre Rióban.

A távolabbi jövőd, hogy tudod elképzelni?

Hát egyelőre csak két évről tudok beszélni, ami biztos, hogy Győrben lesz, remélem nem fog semmi közbejönni. Ha nyerünk egy BL-t a Győrrel, amiben nagyon bízom, akkor talán azon is elgondolkozom, hogy visszatérek a Ferencvároshoz.

 Vető Dániel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s