Orosz Pál: Már a stadionokban is vannak szabályok

Jövőre bajnok és Európa liga csoportkörös szeretne lenne a Fradi, amely ezért lehet, hogy lemond az MLSZ által folyósított úgynevezett szerencsejáték-pénzekről – nyilatkozta a Magyar Lelátónak Orosz Pál. Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója azt is elárulta, hogyan alakul majd a csapat kerete, vagy, hogy miért nem reális a 16 csapatos NB 1, de szó esett a Groupama Aréna hangulatáról is, mely szerinte más, mint az előző stadioné volt. A klub vezetése nem foglalkozik a negatív hangokkal, tudják, hogy jó úton haladnak, és az utóbbi 11 év legmagasabb átlagnézőszámával számolnak. 

Magyar Kupagyőztes és bajnoki ezüstérmes lett a csapat. Elégedett?

Természetesen elégedett vagyok. A szezon előtt, mint mindig, a bajnoki cím volt a célunk, de közben azért már látszott, hogy ezt nem tudjuk elérni, mert a Vidi nagyon ellépett. Gyengébb őszt produkáltunk, főleg a tavaszhoz képest, így menet közben már úgy gondoltuk, hogy jó lenne az ezüstérem is, ami azért fényesebben csillog, mint az elmúlt évek bronzérmei. Emellett kimondott célunk volt a Magyar Kupa győzelem.

Ezek mellé még jöhet egy Ligakupa, mely sorozatot idén írtak ki utoljára. Lehet még a játékosokat motiválni? Jár-e mondjuk prémium a győzelemért?

Minden egyes címért jár prémium, ez év elején lett meghatározva. Ugyanígy a nyertes mérkőzésekért is jár prémium. A debreceni Ligakupa döntőt is szeretnénk megnyerni, ugye ez egyszer már sikerült. Jó lenne úgy búcsúztatni ezt a sorozatot, hogy nálunk marad a trófea.

Azt láthattuk, hogy magyar szinten mire képes a Ferencváros kerete, mire lehet ez elég a nemzetközi porondon?

Az Európa Liga-selejtezőben való indulás jogát vívtuk ki, ahol nem vagyunk kiemeltek, így már az első fordulóban is kaphatunk a régióból mondjuk egy Dinamo Zágrábot. Lássuk be: nagyon nagy szerencse kéne ahhoz, hogy bekerüljünk a csoportkörbe. Ehhez négy fordulót kéne menni, melyekből az utolsóban már Bundesliga vagy Premier League csapatokkal is találkozhatunk. Természetesen úgy indulunk neki a sorozatnak, hogy a lehető legtovább szeretnénk eljutni. Az sem elhanyagolható, hogy nagyon komoly a pénzdíjazás is az UEFA részéről. EL csoportkörért 2,4 millió euró, a BL csoportkörért 12 millió jár. Ez már azért akár éves költségvetés is lehetne egy komoly klubnál. Meglátjuk mi lesz. Természetesen addig erősödni is fogunk. Távozni fognak a lejáró szerződésű játékosok közül, valamint olyanok is, akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt. Erősebb keretünk lesz, jövőre kimondott célunk a bajnokság megnyerése és az Európa Liga csoportkör.

Mely játékosok távoznak?

Konkrétumokat addig nem szeretnék mondani, amíg még van hátra mérkőzés. Nyilván néhány játékos már tudja, mások sejtik, de nyilvánosságra csak a szezon után hozzuk ezeket a dolgokat.

Idén is utazik Brazíliába?

Meglátjuk. Most, miután önnel elkészül az interjúnk, fogok találkozni egy úrral, aki a mi megbízásunkból volt kint Brazíliában. Tehát nem biztos, hogy nekem most ki kell oda mennem. Tartjuk a kapcsolatot a Fluminensével, mint ahogy más klubokkal is.

Mondjuk Pavlovics és Ramírez klubjaival. Őket szeretné megtartani a Fradi, ha jól tudom. Szóba jöhet-e az esetükben hasonló megállapodás, mint anno Besicsnél, azaz, hogy a továbbadás után a nevelőegyesület is jól járna?

Mindkét játékos kapcsán vannak megbeszélések. Hogy milyen irányban, az a jövő titka. A lényeg az, hogy mindig a Ferencváros számára anyagilag hasznos megállapodásokat igyekszünk kötni. Azért azt ne feledjük el, hogy Besicset az Evertonnak magyarországi rekordösszegért adtuk el. Annak ellenére, hogy a pénz nagyja a Hamburgnak ment, azért jócskán maradt nekünk is. Ramírez pedig jelenleg kölcsönben van nálunk, nem titok, hogy szeretnénk megállapodni a Düsseldorffal, hogy véglegesen hozzánk kerüljön. (a megállapodás az interjú után megköttetett, Ramírez három évre a Fradié – a szerk.) Nagyon fiatal, huszonegy éves, ötszörös ecuadori válogatott, nagy fantázia van benne. Ha úgy teljesít nálunk, akkor a következő világbajnokság alkalmával akár a válogatott keretbe is bekerülhet, akárcsak anno Besics.

Jól szerepeltek a Fradi utánpótlás labdarúgó-csapatai is. Úgy látszik ott is bejött a német vonal.

Amikor idejöttünk négy és fél évvel ezelőtt, akkor az utánpótlás nem volt jó állapotban. Most ugyebár a népligeti edzőközpontban beszélgetünk önnel, körül lehet nézni micsoda átalakulások történtek itt az infrastruktúrát, pályaminőséget, öltözőminőséget tekintve de a sportszakmai és orvosi háttérbe is invesztálni kellett. Megállapodtunk Theo Schneiderrel, aki a Borussia Dortmundtól érkezett hozzánk, és az utánpótlásunkért felel. Másfajta szemléletet hozott, persze együtt dolgozik a régiekkel, Dragónerrel, Kellerrel. Együtt megyünk tovább, csak egy picit talán átvéve azt a német szaktudást, ami az ottani futballnak is nagyon sokat segített, hogy visszatérjen, és Európa valamint a világ élére álljon. Szerintem jó irányba haladunk.

Jövőre tíznél kevesebb légiós lesz a Fradiban!

Szükség is lehet a jövőben a fiatalokra, hisz a következő szezontól az úgy nevezett szerencsejáték- pénzeket a csapatban szereplő hazai nevelésűek után kapják a klubok. Pályázik erre a Fradi?

Azt szoktam mondani, és mondom most is, nem csak, mint a Fradi vezérigazgatója, hanem mint az NB 1-es bizottság elnöke is, hogy vannak olyan klubok, akiknek az kell, hogy legyen a céljuk, hogy megnyerjék a bajnokságot, és nemzetközi szintre kerüljenek. Mások az első osztály stabil résztvevői szeretnének lenni, és adott esetben játékosok kineveléséből és továbbadásából szeretnének pénzt keresni. Abban az esetben, ha valakik betartják az MLSZ feltételrendszerét, akkor szép összeghez juthatnak, de nyilvánvalóan ez egy ösztönző rendszer, így mínusz pontokkal, büntetéssel nem jár a be nem tartása. Mérlegelni kell tehát azt, hogy mi a klub célja és aszerint lehet döntést hozni.

Mi a helyzet a klub költségvetésével? Nagyobb lesz-e jövőre, mint idén volt?

Az MLSZ pénzekkel nagyobb költségvetésünk lehet. A TV-s, illetve az előbb említett esetleges szerencsejáték pénzekből nagyobb összegeket kaphatunk. A 10 fő/keretben limitált külföldiek számának biztosan meg fogunk felelni. Azt, hogy minden esetben megfelelünk-e annak, hogy csak öt lépjen közülük pályára, azt nem tudom garantálni. Ahhoz, hogy igazán komoly pénzekhez jusson a csapat az kell, hogy bekerüljünk az EL csoportkörbe. Itt, mint ahogy az előbb említettem, már milliárdos összegekről beszélhetünk forintban kifejezve. A Bajnokok ligája csoportkörébe, ha valaki ijedtében nyer egy meccset, az 500 millió forinttal gazdagodik. Hihetetlen összegekről beszélhetünk. Magyarországról egy stabil Európa ligás csapatnak úgy 5 milliárdos költségvetésre lenne szüksége.

Ha 5 milliárdos nem is, de azért akkora költségvetése bőven volt a klubnak, hogy ne legyenek licenc gondjai. Ellenben másoknak akadtak problémái. Hogy fogadta a kizárásokat, kérdezem úgy, hogy 2006-ban ezt a Fradival is átélhette, akkor még mint szurkoló.

Egész más szituáció volt a 2006-os, mint a mostani. Maradjunk annyiban, hogy én sem mint az NB 1-es bizottság elnöke, sem mint a Ferencváros vezérigazgatója, nem tudom, hogy milyen okokból lettek kizárva a klubok. Az indoklást a szövetség a csapatoknak meg fogja küldeni, utána ők, ha akarják nyilvánosságra hozhatják. Szerintem ez egy jó eljárás az MLSZ-től, hiszen nem teregetik ki a szennyest, csak az adott kluboknak számolnak be, akik eldönthetik, hogy mit kezdenek az információval. Az mindenféleképpen dicséretes dolog, hogy azok, akik elkezdték a bajnokságot, arra törekednek, hogy be is fejezzék azt. Minden tiszteletem a győri és a pápai játékosoké, hogy végigcsinálták. Mondhatták volna már hetekkel ezelőtt, hogy ők nem folytatják, de az méltatlan lett volna az országra és a bajnokságra nézve.

Alakul tehát a kisebb létszámú NB 1…

Az, hogy egy Magyarország méretű ország egy ekkora NB 1-et eltartson az fikció. Sajnos reálisnak érzem a 12 csapatot. Annak örülnék, ha húsz csapatos, nagyon erős bajnokságunk lenne, stabil anyagi háttérrel, de sajnos nem ez a realitás. Megvannak az előnyei és a hátrányai is a csökkentésnek. Meglátjuk milyen lesz a lebonyolítási rendszer, abban az esetben, ha alsó-és felsőházra osztják majd a csapatokat, akkor kifejezetten jó mérkőzések lesznek a harmadik felvonásban. Azokat a csapatokat, akik – az indokokat nem tudom, hogy miért ,de – a kizárás sorsára jutottak sajnálom, mert a sportban nem jó, ha az egyik ellenfelünk nem tud kiállni. Viszont a labdarúgásunk számára kell egy olyan NB 1, ami biztosan végig tud menni úgy, hogy nincsenek anyagi gondok a csapatoknál.

Csökken az átlagnézőszám. Vagy mégsem?

Pár nappal ezelőtt még 16 NB 1-es klub képviselője lett meghívva Kósa Lajos által Debrecenbe, ahol a szurkolói beléptető rendszerekről tárgyaltak. Ki és milyen állásponttal képviselte ott a Ferencvárost?

Nem voltam ott a megbeszélésen, és megmondom őszintén, hogy nem is foglalkoztam vele, de utána fogok nézni.

A szervezett szurkolói csoportjaikkal tárgyalnak?

A szurkolókkal korábban Kubatov Gábor tartotta a kapcsolatot. Én ezeken a megbeszéléseken nem vettem részt, de tudom, hogy több fordulós egyeztetések zajlottak. Később a vénaszkenner kiverte a biztosítékot egyes szimpatizánsoknál. A klub álláspontja az, hogy ez egy kreált feszültség, ugyanis 64 ezer körül van a szkennelt szurkolóink száma, akik közül senkit nem ért atrocitás a szkennelés miatt. Ez egy azonosító mód, semmi egyéb.

Még az új stadion átadása előtt nyilatkozta azt, hogy szeretné, ha a Groupama Arénában is olyan lenne a hangulat, mint az Albert stadionban volt. Ez megvalósult?

Nem, kétségtelenül más az atmoszféra a Groupama Arénában, mint a régi stadionban volt, hiszen azok a srácok, akik nem jöttek be, nyilván nagyobb hangulatot tudnak csinálni adott esetben. De a bentiek előtt is le a kalappal – ha megnézzük a derbit, vagy a kupadöntőt ott is remek volt a szurkolás. Tehát én szerintem baj nincs. Mindenki azt mondta, hogy nélkülük majd nem lesz meg a nézőszám, erre magasabb átlagunk lesz, mint bármikor volt az elmúlt 11 évben.

Ezt megcáfolnám. A tavalyi durván 9000-et aligha lépik majd át. A Videoton ellni mérkőzés előtt 8500 volt az átlag.

Úgy gondolom, hogy ennél magasabb nézőszámunk lesz, nem tudom, hogy honnan származnak az ön adatai…

A magyarfutball.hu adatai ezek, melyek a hivatalos nézőszámok alapján lettek kiszámolva.

Meg fogom nézni. 9000 körüli lesz az átlagunk. Természetesen hiányoznak a kint lévők. Mindenki azt mondja, hogy ők ki vannak tiltva. Ez nem igaz. Összesen 15 ember került kitiltásra a négy és fél év alatt, a többiek csatlakoznak hozzájuk emocionális alapon, amivel semmi baj nincs, de aki gondolja, az nyugodtan bejöhet. Meg kell szokni, hogy a stadionokban is vannak szabályok. Volt idő, amikor nem voltak, most már vannak. Ez ugyanúgy egy rendezvény helyszín, mint mondjuk egy mozi, ahol szintén megvannak az előírások.

A kupaarany átadásánál szórványos füttyszóval fogadta a nevét a Groupama Aréna közönsége.  Hogyan fogadta mindezt négy és fél év munka után?

Nem foglalkozom ezzel. Tudom, hogy amit csinálunk helyes. Tudom milyen átalakításokon mentünk keresztül.  Van egy fantasztikus stadionunk, Magyar Kupa győztesek és bajnoki ezüstérmesek lettünk, de ha nem csak a labdarúgást nézem, akkor ott vannak a kézis lányaink, négy közé kerültek a vízilabdásaink, van egy Bácsi Petink… Elég szép szezont zár a Ferencváros. Ha valakinek ezzel ellenérzése van, azzal semmi baj nincs, nyugodtan ki lehet nyilvánítani. Nekem nem az a feladatom, hogy engem szeressenek.

 Fotó: Bors

Orosz Pál: Már a stadionokban is vannak szabályok” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Nem értek egyet Orosz Palival,mert a stadionban véna szkennelés nélkül is lehet biztosítani a rendet.A FRADI ultrák, és sok szimpatizáns, a véna szkennelés miatt marad távol a Groupama arénától.Ez nem jó senkinek sem, főleg most az euröpa liga mérkőzések előtt.Avezetőség ne durcáskodjon, hanem üljön le a szurkolók képviselőivel, és próbáljanak megegyezni velük.Véleményem szerint többek között ez is a feladata egy felelős vezetőnek.Nem vagyok rasszista garázda stb alak, már megettem a kenyerem javát, nem sokára betöltöm a 68. életévemet,de kikérem magamnak azt, hogy véna szkenneléssel tudjak csak be jutni a stadionba kedvenc csapatom mérkőzésére.Arégi nagy FRADI játékosok megfordulnának a sírjukba,ha látnák, hogy egyes emberek mit művelnek szeretett csapattuk szurkolóival.Szégyeljék magukat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s