FaLelátó 6. rész – Gyere, Gyere Puci! Darnyi 48!

Ma ünnepli 48. születésnapját Darnyi Tamás, négyszeres olimpiai bajnok, minden idők legsikeresebb magyar úszója. Szöulban és Barcelonában egyaránt duplázott. További négy világbajnoki és nyolc Európa-bajnoki aranyat nyert. Idézzük fel a szöuli 400 métert – Isten éltessen, Puci! 

“1988. szeptember 20-án Darnyi Tamás izgult, bár erre kevés oka volt. Illetve. A dolognak kétfajta nézete lehetséges. Egy: nem volt még sportoló, aki az első olimpiáján ne izgult volna. Kettő: Darnyit vegyesszámaiban (200, 400) 1985, a szófiai úszó EB óta soha nem verte meg senki. A kérdéses időpontban, a szöuli nyári olimpián „a világ legjobb úszójának” (Swimming World) tudhatta magát, övé volt minden létező rekord. Igaz, az előző évben az amerikai Dave Wharton pár napra elvette tőle a világcsúcsot (Brisbane, 4:16.12), de öt nap múltán (Strasbourg, 4:15.42) az megint az övé volt. (…)

Másnap a 400 méteres vegyesúszás döntője – más szakmából vett kifejezéssel élve – „antiklimax”-á, azaz minden csúcspontot nélkülöző vetélkedéssé szelídült. Hacsak azt nem tekintjük, hogy Darnyi világ- és olimpiai csúccsal, továbbá közel három másodperccel (!!!) verte meg David Whartont. (…)

Darnyi valójában legyőzhetetlen volt és maradt is. Ezúttal – talán először, de nem utoljára – rajt/cél győzelmet aratott: gyorson, mint ahogyan ez szokásává lett, nem kellett már „leúsznia” senkit, elég volt ehhez az előző három úszásnem. A végén pedig ezt jelezte az eredményjelző tábla: 1. Darnyi Tamás 4:14.75 (világrekord), 2. Dave Wharton 4.17.36, 3. Stefano Battistelli (Olaszország) 4:18.01. (…)”

Forrás: Aczél Endre/Mob.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s