Tomáš Priškin – Martí Zoltán jegyzete

A fent leírt név nem holmi kitaláció szüleménye sajnos, a Révkomáromban született Priskin Tamást így nevezik új klubjánál, a Slovan Bratislava együttesénél. Nehéz megtalálni azt a jelzőt, amely jól jellemezné a bennem uralkodó érzést Priskin lépésével kapcsolatban, de talán a fájó szó van hozzá a legközelebb.

Mert fájó számomra, hogy ez a nagyszerű képességű csatár hajdanán szinte havonta utasította vissza a szlovák utánpótlás-válogatott meghívókat, mert arról álmodozott, hogy magyarként a magyar címeres mezben futhat majd ki a magyar tábor előtt a pályára. Az álom összejött, megannyi szép pillanattal lettünk gazdagabbak Tamásnak köszönhetően, aki az elmúlt tíz évben félszázszor játszott anyaországának csapatában, úgyis fogalmazhatnék idilli módon, hogy szolgálta országát.

Nem azzal van a gond, hogy Priskin Tamás Felvidéken folytatja pályafutását, nehogy valaki félreértse. De nehéz jelzőt találni arra, hogy annak az eszménynek a kirakatcsapatához szerződik, amely megtiltja a magyar kisebbség nyelvhasználatát, amely Balogból Balogovát gyártott, amely ott tiporja nemzettársait, ahol csak tudja, akinek a mérkőzésén brutálisan vertek magyar szurkolók százait, akinek egyik fellépésén Dunaszerdahelyen terrort hajtott végre a szlovák rendőrség, akinek a szurkolótábora véres szemmel és szájjal, gyűlölve szid bennünket, magyarokat. Mert, hogy tud majd vajon együtt örülni azokkal a szurkolókkal, akik a saját családját űznék el arról a területről, ahol ő felnőtt, amely Révkomáromot Komarno néven csúfolja?

Nem haragszom Priskinre, csak rettenetesen fáj, hogy a mai labdarúgásban már mindent felülír a pénz. Itt már nem számít honnan jöttél, hová tartozol, itt pár ezer euróért már olyan mezben szaladgálsz, olyan címert csókolgatsz, amely legszívesebben kicsinálna téged. Nagyon nincs ez így jól.

Ha már ezt a döntést meghozta Tamás és menedzsere, akkor egyetlen helyes lépést tud hozni: fizetésének jó részét nyilvánosan felajánlja egy olyan szervezetnek, amely a felvidéki magyarság megmaradását támogatja. Hiszen így azoknak a pénzével tudná támogatni az ott élő magyarokat, akik mindent megtennének ellenük. Ellenünk. Mert ha így tesz, akkor minden szlovák tudni fogja, hogy bizony rosszul írták le az egyik játékosuk nevét.

A magyar Priskin Tamásét.

Martí Zoltán

PriskinSlovan

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s