Megtépázott holland sas a Fradi ellen

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több sportoldalon is elérhető a magyar csapatok ellenfeleiről összeszedett klubinformáció. Meg lehet ismerkedni a csapatok múltjával és legjobb eredményeikkel. Ezek az információk többsége mérsékelten érdekes, sőt, a hőn áhított továbbjutás megjósolásában semmit sem segít. Ezért ez a cikk inkább egy elemző jellegű írás, hogy mit tartogathat nekünk az ellenfél, kik a kulcsjátékosaik és mik lehetnek a nyerő pontjai a magyar csapatnak. Sorozatunk legújabb részében a Ferencváros lehetséges ellenfeleit vesszük górcső alá.

A Ferencváros első körös ellenfele a kiemeltek közül érkező, holland Go Ahead Eagles. A deventeri csapat az UEFA fair-play szabálya miatt indulhatott, de még itt sem egyenes ágon, a Twente azonban visszalépett. Nemzetközi porondon 50 éve nem szerepelt, de mégis kiemelt lett az országának koefficiense miatt.

A másodosztályba való kiesése nagyban érintette a játékoskeretét. A holland elsőosztályban tavaly szereplő csapatból 11-en távoztak. Ez számtanilag mellesleg nagyon hasonlít a ferencvárosi átigazolásokra: a Fraditól 13-an távoztak. A lényeg azonban a számok mögött van: míg a Fradi tavasszal állandónak mondható kezdő 11-ből csak Pavlovic távozott, addig az 1 hónappal ezelőtti kiesési-osztályozó mérkőzésen játszó 11 kezdőből 6 távozott a hollandoknál. A maradók többsége a belső középpályások, négyen is rendszeresen játszottak tavaly az első osztályban, Rijsdijk volt a legveszélyesebb közülük, 3 góllal és 4 gólpasszal. Ez fontos lehet a párharcban, ahogy a tavalyi ferencvárosi EL mérkőzéseken is látszott. A Sliema Wanderers elleni mérkőzéseken még csak nem tudott dominálni a Fradi, a Rijeka ellen azonban már a horvátok egyértelműen uralták a középpályát. Akkor a Fradi középpályája így állt fel: Nalepa, Gyömbér, Somalia, Kukuruzovic és Havojic. Akkor még hárman is ferencvárosi pályafutásuk elején jártak, de azóta kiderült, Kukuruzovic és Havojic nem erősítés a Fradinak, már távoztak is. Nalepa sokat fejlődött az elmúlt 1 év alatt, de középső védőként szerepelve. Gyömbér a tavaszra kiszorult a csapat tengelyéből, Somalia Rijekaban pedig még szélsőt játszott, azóta inkább labdaszerző vagy “box-to-box” középpályás. A tavasszal ideális összeállításban a Fradi középpályája így nézett ki: Somalia, Gera, Hajnal, Lamah, Varga. A két középpályás ötös működése és eredményessége között nagy különbség mutatkozott a magyar bajnokikon, most kiderülhet nemzetközi szinten ez a majdnem teljes középpályás sor csere mit jelenthet.

Az igazolásokat tekintve is hasonló a mennyiség a két csapatnál, a holland sasok 5 játékost igazoltak, míg a magyarok négyet. Ahogy a távozóknál is, itt is látható egy minőségbeli különbség. Míg a hollandok fiatalokat igazoltak a másodosztályból, (bízzunk benne, hogy alapozhatunk a többszörös másodosztályú gólkirály és korábbi ferencvárosi Tuijp képességeire amikor erről a ligáról beszélünk) addig a Fradi válogatott, tapasztalt labdarúgókat igazolt (Haraszti kivételével).

A fentiek ismeretében azt gondolom, hogy 60-40%-ban a Fradi az esélyese a párharcnak, mert a hollandok mégiscsak a fekete ló kategóriájába tartoznak és két meccsen bármi megtörténhet. Talán még ennél is optimistább lehetnék, hiszen a Fradi játssza a második meccset otthon, de a tavalyi rijekai események miatt, ez zárt kapus mérkőzés lesz – a magyar és a holland szurkolók nagy bánatára is. Holland szurkolói portálokat böngészve elég pechesnek tartják azt a helyzetet, hogy a csapatuk emberöltőként játszik egy nemzetközi párharcot – 50 éve a Glasgowba mehettek idegenbe a Go Ahead Eagles szurkolói – és itt lett volna az újabb lehetőség, de mégsem tudnak ezzel élni.

Bármennyire is együttérzünk velük, mégis azt reméljük a második körben nem lesz lehetőségük ezt pótolni – várhatóan Szarajevóban -, és a Fradi mutathatja meg magát az FK Zeljeznicar-nak, ha már a bosnyákok a Fradit szerették volna, – kissé nagyképűen – ellenfelüknek. Mert hát így megy ez, a hollandok nem akarták a Fradit a zártkapu miatt, a bosnyákok szerették volna, mert gyengébbnek tartják, itt a lehetőség, hogy kívánságtól függetlenül megmutassa a magyar csapat fejlődött-e tavaly óta.

hqdefault

Pospischill Péter

Hozzászólás