Feröeri vagy walesi bajnok? Szerintünk utóbbi!

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több sportoldalon is elérhető a magyar csapatok ellenfeleiről összegyűjtött klubinformáció. Meg lehet ismerkedni a csapatok múltjával és legjobb eredményeikkel. Ezek az információk többsége mérsékelten érdekes, sőt, a hőn áhított továbbjutás megjósolásában semmit sem segít. Ezért ez a cikk inkább egy elemző jellegű írás, hogy mit tartogathat nekünk az ellenfél, kik a kulcsjátékosaik és mik lehetnek a nyerő pontjai a magyar csapatnak. Sorozatunk legújabb részében a Videoton lehetséges ellenfeleit vesszük górcső alá.

A Videoton jelenleg vár az ellenfelére, az első selejtező fordulós The New Saints (walesi) – Bóltfelagið 1936 Tórshavn (feröeri) párharc győztesére.

Kezdjük A TNS-el. A walesi csapat egyeduralkodó jelenleg hazájában, az utóbbi négy kiírás bajnoka, azonban az utolsó tétmeccsén csak ikszelt még április végén.

Nemzetközi porondon, az első selejtező fordulós sikerein túl, a 2. selejtező fordulóban egy győzelme van csupán, még 2010-ből, 4-0-ás siker a Bohemians (ír) ellen. Abból a csapatból csak hírmondónak maradt néhány játékos.

Jelenlegi keretükben egy válogatott labdarúgó sem található, összehasonlításképpen a Videotonéban 10. A kezdő kapusuk Liverpool nevelés, de csak alsó osztályokban játszott hazájában. A legjobb kiszolgálók a tavalyi szezon során 7-7 gólpasszal a jobb oldali védő, Spender és a jobboldali középpályás, Cieslewicz (aki éppen a Videoton másik lehetséges ellenfelénél, a B36-nál játszott tavaly). Tehát a jobb oldala sokkal produktívabb a TNS-nek, ezért is lehet érdekes a Videoton bal oldala, de erről majd később. Legjobb gólszerzői, Wilde és Draper, átlagban 99 illetve 88 percenként szereztek gólt a bajnokságban. Reméljük, ezt az átlagot nem tudják hozni a Vidi ellen.

A másik opció, ha a B36 csapatát kapja a magyar csapat. A feröeri futball a válogatott mellett most a klubfutball mezején is találkozhatna a magyarral és ez nem lenne ellenére a Videotonnak. A fentebb említett TNS nemzetközi “sikereihez” képest a B36 még szerényebb pedigrével rendelkezik. Csupán egyszer jutott el a 2. selejtező körig a BL-ben, a Fenerbahce ellen meg is úszták 10 alatt összesítésben.

Jelenlegi keretük túlnyomórészt helyi labdarúgókból áll, a kapuban egy 35 éves veteránnal. A 10-szeres feröeri válogatott középső védő, Faerö és a 41-szeres válogatott jobb bekk, Tór Naes lehet a kulcs a védelemben. Egyébként 7 korábbi feröeri válogatott van a keretükben, de csak a fent említett kettő volt a közelmúltban is válogatott keret tagja. Érdekesség, hogy két középpályás a legeredményesebb a csapatban, éppen a vasárnap is betaláló Borg és Cieslewicz (igen, itt is egy Cieslewicz, azt nem sikerült még kiderítenem, hogy vajon rokonok-e). 16 forduló után 1 vereséggel állnak csupán, bár a bajnokság színvonalát tekintve ez nem túlságosan mérvadó.

A Videotonnál a nagy kérdőjelek elől és hátul vannak, ezek tisztázásához bármelyik csapat jó partner lehet. Nikolics eligazolásával 21 bajnoki gól távozott, a házi góllövőlistán őt követő Feczesin csupán 7 gólt szerzett a bajnokságban, még ha egyéb sorozatokban eredményes is volt. Egyelőre úgy tűnik, ő lép elő Nikolic helyére, a kérdés, hogy tudja-e pótolni „Nikó” gólérzékenységét, ami a Vidi 2012-es Paulo Sousaval (aki éppen aláírt a Fiorentina-hoz) bemutatott menetelésénél kulcsfontosságú volt. Feczesin vagy akár Ivanovski is biztosan meg fogja kapni a támogatást a két szélről, Gyurcsó és Oliveira jeleskedtek a gólpasszokban tavaly is. Bár a védelem bal oldaláról távozott Stopira, Rémi Maréval képes lehet a pótlására, futballozott évekig a francia első és másodosztályban valamint Belgiumban is. Amennyiben a TNS-t kapja a Videoton, úgy ennek a posztnak a TNS jobb oldalának erőssége miatt kulcsfontossága lehet a párharc során. A kapus poszt hasonlóan a csatárposzthoz érdekes lehet, hogyan tudja pótolni a remek teljesítményt nyújtó de távozó Calatayudot, az új szerzemény Danilovic.

A 3. selejtező körre való felkészülésre már néhány tétmeccsel a hátunk mögött várhatóan tisztulni fog a kép. A TNS/B36 párharcból személy szerint a TNS-t tartom esélyesebbnek, 60%-ot adok a továbbjutásukra.

Összességében elmondható, hogy a Videotonnak még a klub körül az utóbbi hónapokban uralkodó helyzet ellenére és kulcsjátékosok, mint Nikolic és Calatayud távozása után is kötelező lenne a továbbjutás bármelyik csapat ellen. Sőt, a kettős győzelem is elvárható, a papírforma miatt és a koefficiens pontok fontossága miatt is.

Hát ha még addig igazolna egy csatárt a Videoton..

110756_videoton_orom

Pospischill Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s